‘Kabinet doet te weinig voor werknemers’

Het kabinet laat zijn oren te veel hangen naar het bedrijfsleven. Dat vindt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Haar kritiek richt zich in het bijzonder op de PvdA en minister Donner (Sociale Zaken, CDA).

Jongerius zei vanmorgen in een interview met de Volkskrant dat de PvdA te weinig voor werknemers doet, de vakbeweging onvoldoende wordt betrokken bij gesprekken en dat Donner het voorjaarsoverleg niet zomaar had mogen afblazen. In Het Financieele Dagblad kondigde Donner twee weken geleden aan af te willen zien van dit traditionele overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid.

Volgens de woordvoerder van Donner is het voorjaarsoverleg niet van de baan: „De minister is alleen op zoek naar een inhoudsvolle agenda. Alle partijen moeten met zinvolle voorstellen komen.”

„Van de plannen om samen de grote problemen aan te pakken, komt niets terecht”, aldus Jongerius. Niemand in het huidige kabinet-Balkenende weet een oplossing te forceren, volgens haar: „Bos niet en Balkenende trouwens ook niet.”

Minister Bos (Financiën, PvdA) is verbaasd over de kritiek van Jongerius, laat hij via zijn woordvoerder weten. „Als ze belt, dan staat hij altijd open voor haar. Maar Bos kan zich niet herinneren dat ze hem ooit voor dit soort zaken heeft gebeld”, aldus de woordvoerder. Volgens hem hebben Jongerius en Bos onlangs nog wel overleg gehad over de aanpak van de topinkomens. Bos wilde vanmorgen niet inhoudelijk op de uitlatingen van de FNV-voorzitter ingaan.

Vorige week uitte CNV-voorzitter René Paas ook al scherpe kritiek op het kabinet. „Het kabinet wil de participatie bevorderen, maar met het ontslagrecht is een jaar verprutst. Als dit kabinet niet snel tot daden komt, heeft het niet weten te profiteren van de hoogconjunctuur”, zei hij in deze krant.

De woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken erkende vanochtend dat de kwestie rond het ontslagrecht andere initiatieven om de arbeidsdeelname te verhogen, heeft vertraagd. „Alle voorstellen hingen samen met het ontslagrecht.”