Fondue Savoyarde

Voor 4 personen:1 teentje knoflook4 deciliter droge witte wijn400 gram geraspte Beaufort200 gram geraspte Emmenthaler2 eetlepels maïzena1 borrelglaasje kirsch of waterversgemalen pepernootmuskaat1 stokbrood of Turks brood

Je gaat skiën en dan eten in het plaatselijke restaurant. Niets bijzonders, nietwaar? Want fondue is fondue. Mis dus. Ik kreeg een lange lijst van fondues onder ogen. Jurasienne, Comtoise, Chablaisienne, Tarentaise, Neufchatelloise, Genevoise, Vaudoise, Fribourgoise: noem maar op. Steeds met andere kazen, in andere verhoudingen. Bovendien loopt fonduen vloeiend over in gourmetten en raclette: verwarm raclettekaas (ook in Nederland te koop) in een gourmetpannetje. In dat pannetje kun je eerst groenten of paddestoelen ofzo bakken en dan raclettekaas erop smelten onder de grill.

Ik geef hier een recept voor fondue uit de Savoie. Een van de kazen is Beaufort, pittig met een zoetje. Eventueel te vervangen door Gruyère. Wrijf een fonduepan in met een doorgesneden teen knoflook. Breng in een hittebestendige pan de wijn aan de kook en draai dan het vuur laag. Los de kaas al roerend op in de wijn. Neem een kopje en roer daarin de maïzena glad met kirsch of water. Giet het mengsel al roerend door de kaas. Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat. Serveren in een aardewerkschaal op een rechaud aan tafel. Doop blokjes brood aan een vork in de kaas. Serveer er een salade bij.

Uit dezelfde streek: aardappelkoekjes. Rasp voor 8 koekjes 600 gram vastkokende aardappelen op een grove rasp of op de rasp van de keukenmachine. Laat de sliertjes aardappel in een zeef uitlekken en druk vocht eruit. Klop in een kom twee eieren los. Pers er een teen knoflook boven uit. Roer er de geraspte aardappel door, gevolgd door 2 eetlepels bloem. Breng de mix op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verhit wat olie in een of twee koekenpannen, schep er hoopjes van het aardappelmengsel in en druk ze plat. Bak de koekjes goudbruin en zet het vuur laag om ze gaar te laten worden (ongeveer 10 minuten). Draai ze om en bak ook de andere kant bruin.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Bergamot in de pot