Fabelachtig mooi jeugdballet

Dans Introdans Ensemble voor de Jeugd met Beeldschoon! Gezien: 23 februari, Arnhem. Tournee t/m 31 mei. Informatie: 026-3512111 of www.introdans.nl

Wie denkt dat ‘jeugddans’ gelijk staat aan infantiele sprookjesballetjes waarbij het verhaal belangrijker is dan enig artistiek concept, moet verplicht, mét kroost, naar Beeldschoon! In dit nieuwe 6+-programma van Introdans Ensemble voor de Jeugd komt geen sprookjesfiguur voor, maar fabelachtig mooi is het soms wel.

Vorm staat centraal in deze vier werken. Tensile Involvement van de Amerikaan Alwin Nikolaïs, uit 1953, is een inventief ruimtelijk spel met elastische linten. Verbluffend simpel en tegelijkertijd origineel en spannend. Eigenlijk geldt dat voor het vierluik Nikolaïs Suite als geheel. Drie danseressen glijden in smalle hoepelrokken over het toneel in een modernistische variatie op Russische folkloredansen, terwijl de mannen hun vervormde armen als zuignappen aan de grond plakken of als bamboestengels omhoog steken. Alleskunner Nikolaïs ontwierp naast dans, kostuums, decor en belichting ook de elektronische muziek. Daarmee roepen deze miniatuurtjes uit de jaren vijftig en zestig een compleet tijdsbeeld op én bieden ze materiaal voor tenminste tien jaar educatieve projecten van de betere soort.

In Ballade kiest de Nederlandse Karin Post voor virtuele vormen. Dankzij Motion Capture, een computertechniek waarmee wizzkids menselijke beweging op elk denkbaar computerfiguurtje kunnen overbrengen, krijgt een (live) danseres gezelschap van (geprojecteerde) zilveren balletjes. Langzaam maar zeker nemen die haar bewegingen over. Onbedoeld (?) ontstaat een grappig contrast tussen de moderne technologie en oude theatermiddelen, want het draadje waaraan een – echte – zilverkleurige bal boven het toneel bungelt, is wel héél zichtbaar.

Dat ook met minimale middelen maximale effecten bereikt kunnen worden, blijkt tijdens de reprise van Daniël Ezralows Eight Heads. Acht dansers doen niet veel meer dan ritmisch over twee trappen marcheren, maar in al zijn eenvoud is dat reuze boeiend en aanstekelijk – dit is jeugddans van niveau.