een weekeinde vol voetbal

Topscorers Berg (Groningen) WFA20:VOETBAL FC GRONINGEN - PSV:GRONINGEN;26DEC2007- In de Euroborg is de competie wedstrijd in de Eredivisie tussen Fc Groningen - PSV gespeeld. Marcus Berg heeft het winnend doelpunt gescoord en loopt juichend weg, rechts Koen van der Laak. (C). WFA/wc/str. Dennis Beek WFA WFA

Met de 4-1 zege op De Graafschap is de vierde achtereenvolgende landstitel voor PSV een stap dichterbij gekomen. Met nog acht ronden te spelen, heeft de koploper negen punten voorsprong op Ajax. Trainer Sef Vergoossen oordeelde dat PSV de overwinning voor een groot deel dankte aan inzet en strijdlust. „In de tweede helft zaten we lange tijd in een moeilijke fase. Op basis van werklust en de juiste mentaliteit knokten we ons over het dode punt heen en maken we in de slotfase nog twee treffers. Dat vind ik een compliment waard.”

Nummer drie Feyenoord kwam in Twente niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen Heracles Almelo. „Drie keer scoren in een uitwedstrijd moet voldoende zijn”, verzuchtte Feyenoord-trainer Bert van Marwijk. „Helaas hebben we in deze wedstrijd heel slecht verdedigd. Niet alleen achterin, maar ook op het middenveld. Je moet soms de bal het stadion uitschieten om gevaar te voorkomen. Dat doen AC Milan en andere topploegen in Europa ook. Dat is professioneel. Wij deden dat niet, daarom heb ik gemengde gevoelens.”

Voetballers en begeleiders van Vitesse hebben de jobstijding over het dreigende faillissement van de Arnhemse profclub de afgelopen week verwerkt door zich volledig te focussen op het voetbal, zei coach Aad de Mos na afloop van het duel met Roda JC (1-1). „Spelers, staf, supporters, sponsors, wij vormen een blok en zullen er alles aan doen om Vitesse in het linker rijtje te handhaven.”

Excelsior-trainer Ton Lokhoff is boos op zijn speler Sebastian Pardo. De middenvelder kreeg tegen Willem II (0-0) na rust rood na een kopstoot en benadeelde daarmee zijn ploeg, stelde Lokhoff na afloop. Bovendien gooide Pardo bij het verlaten van het veld zijn shirt naar zijn trainer. „Het was een belangrijk duel in de strijd tegen degradatie. Door je zo te laten gaan, breng je de ploeg onnodig in grote problemen”, aldus Lokhoff.

Arsenal verloor in de wedstrijd tegen Birmingham City (2-2) spits Eduardo, die vroeg in de wedstrijd zijn linkerbeen brak na een grove tackle van tegenstander Martin Taylor. De verdediger van Birmingham kreeg direct rood. De medespelers van Eduardo liepen na het incident aangeslagen over het veld. De Engelse tv-zender Sky kondigde zaterdag aan de beelden van het incident niet te herhalen, omdat ze te gruwelijk zouden zijn. De Kroaat kan door zijn beenbreuk niet deelnemen aan het EK. Arsène Wenger reageerde na afloop furieus, maar zegt spijt te hebben van zijn uitspraken. De trainer van Arsenal zei onder meer dat Taylor nooit meer op een voetbalveld zou mogen komen. „Sommige uitspraken waren wel erg buitensporig. Het was een zeer emotionele middag en we waren allemaal geschokt van de blessure van Eduardo. Ik deed mijn uitspraken meteen na de wedstrijd, toen ik nog heel kwaad was.”

Manchester United heeft de achterstand op Arsenal teruggebracht tot drie punten door een ruime zege bij Newcastle United: 5-1. Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo waren tweemaal trefzeker. Ronaldo bracht zijn seizoenstotaal daarmee op 21 doelpunten en voert de topscorerslijst aan in de Premier League. Liverpool klom naar de vierde plaats door een benauwde zege op Middlesbrough (3-2). Fernando Torres maakte alle treffers voor Liverpool.

Tottenham Hotspur heeft op Wembley de League Cup gewonnen. De Spurs waren na verlenging te sterk voor Chelsea (2-1).

Bayern München is in de Bundesliga een punt uitgelopen op Werder Bremen. De topper tegen Hamburger SV eindigde in 1-1, terwijl Werder een dag eerder onderuit ging bij Eintracht Frankfurt (1-0). Mark van Bommel viel in negatieve zin op. Hij werd in blessuretijd van het veld gestuurd na onder meer een provocerend gebaar naar de scheidsrechter. „Totaal onnodig”, vond Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld van de actie van de Nederlander. Bayer Leverkusen klom naar de derde plek door met 1-0 te winnen van Schalke 04.

AS Roma heeft in de Serie A de achterstand op koploper Internazionale teruggebracht tot negen punten. De Romeinen versloegen in eigen huis Fiorentina (1-0), terwijl de titelhouder niet verder kwam dan een gelijkspel bij Sampdoria (1-1). Juventus verloor verrassend bij degradatiekandidaat Reggina. Volgens voorzitter Cobolli Gigli werd Juve liefst vier strafschoppen onthouden en wordt de club vaker „ernstig benadeeld door beslissingen van scheidsrechters.”