Dulli en Lanegan vinden elkaar in Gutter Twins

Pop The Gutter Twins. Gehoord: 23/2 Melkweg, Amsterdam. Herh. 12/4 Motel Mozaique, Rotterdam.

Greg Dulli, ooit bekend als zanger van Afghan Wigs, en Mark Lanegan, ooit van de band Screaming Trees, vormen nu de supergroep The Gutter Twins. Lanegan en Dulli, beide berucht om hun hang naar drugs en zelfdestructie, lijken iedere nieuwe fase in hun leven te willen onderstrepen met een nieuwe muzikale incarnatie. Voor Dulli was dat eerder al de band Twilight Singers, voor Lanegan was er een hele reeks, zoals de samenwerking met Queens Of The Stone Age, met de feeë rieke Isobel Campbell, en als solo-artiest.

Hoe geslaagd ook, de samenwerking met oude vriend Dulli past Lanegan het best. Zowel op de eerdaags te verschijnen cd Saturnalia, als op het podium, bleek in de Melkweg, Amsterdam. Je zou de band ‘veelbelovend’ noemen, maar hier stonden zes veteranen, met links de mollige Dulli en rechts de stakerige Lanegan, bevroren om bij de microfoonstandaard, als Magere Hein die zich vastklampt aan de zeis.

Dulli heeft een hoge zalvende stem, die mooi contrasteert met de stekelige verweerdheid in die van Lanegan, die de meeste partijen zong, terwijl Dullil de verzachtende nuance leverde in de koortjes.

Terwijl Greg Dulli en gitarist Jeff Klein het record ‘roken zonder handen’ verbeterden, produceerde de groep een eensgezind lome groove. Liedjes als Idle Hands en Bête Noire hebben een verwoestende cadans van stampende drums en grauwende gitaarakkoorden, voorgebracht door meerdere gitaristen en keyboardsspelers.

Die zware onderstroom werd soms onverwacht doorbroken door strelende refreinen en de tegen elkaar in klimmende zangpartijen van Dulli en Lanegan. De uitverkochte zaal reageerde uitgelaten.