‘Die Linke’ wint in Hamburg

Bij verkiezingen in de stadsdeelstaat Hamburg heeft de links-radicale partij Die Linke de kiesdrempel ruim gehaald met een score van 6,5 procent. Daarmee is na eerdere linkse stembuswinst in de deelstaten Hessen en Nedersaksen sprake van een duidelijke politieke trend in de Bondsrepubliek. Die Linke komt voort uit de voormalige communistische partij van de DDR. De grote partijen willen niet met Die Linke samenwerken vanwege hun communistische verleden. De Hamburgse CDU-burgemeester Von Beust zei gisteravond: „Ze stellen de goede vragen, maar hun antwoorden deugen niet”. Maar de opmars van nieuw links dwingt mogelijk tot nieuwe coalitievorming. In Hamburg raakte de CDU zijn absolute meerderheid kwijt en heeft het met 43 procent steun nodig van de SPD (34 procent) of De Groenen (9,5 procent). (NRC)