Communist Kristofias wint presidents-verkiezingen Cyprus

Nicosia. De communist Dimitris Kristofias heeft de presidentsverkiezingen op Cyprus gewonnen. Hij kreeg 53 procent van de stemmen en zijn rechtse tegenstander Ioannis Kassoulides bleef steken op 47 procent. Kristofias ging er onmiddellijk mee akkoord de leider van het Turkse deel van Cyprus te ontmoeten in een poging de twee delen van het eiland te herenigen. Cyprus is verdeeld in een Turks en een Grieks deel sinds de Turkse invasie en verovering van eenderde van Cyprus in 1974. Pogingen tot hereniging liepen vast in 2004 toen Grieks-Cyprus een VN-plan daartoe verwierp en korte tijd later lid werd van de Europese Unie. Met de verkiezing van Kristofias is er weer hoop op hereniging. Hij is voorstander van nieuwe gesprekken met de Turks-Cyprioten. Kristofias is de leider van de machtige AKEL-partij en is mede populair omdat hij een `eenvoudige man` is gebleven en nooit echt deel is gaan uitmaken van de Grieks-Cyprische elite.