Coen-broers winnen meeste Oscars

No Country for Old Men is de grote winnaar van het tachtigste Oscargala. De film van de broers Joel en Ethan Coen won vannacht vier Oscars, waaronder die in de belangrijkste categorieën beste film en beste regie. De broers kregen bovendien een Oscar voor hun scenariobewerking van het boek van Cormac McCarthy. De vierde Oscar ging naar de Spaanse acteur Javier Bardem die in No Country for Old Men een angstaanjagende en absurde huurmoordenaar neerzette.

De andere grote favoriet, There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson, moest genoegen nemen met twee Oscars. Daniel Day Lewis kreeg, zoals door velen voorzien, de prijs voor beste mannelijke hoofdrol als de inslechte oliebaron Daniel Plainview. De andere Oscar ging naar cameraman Robert Elswit die de Mexicaanse plaats Marfa als onverbiddelijk decor voor There Will Be Blood in beeld bracht.

Hoe weinig hij ook genoemd is in de voorbeschouwingen, toch werd The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass vannacht een bijna even grote winnaar als No Country for Old Men, zij het met minder prestigieuze Oscars. Het derde deel van de serie rond spion Jason Bourne had een score van honderd procent: hij won in alle drie de technische categorieën waarvoor hij was genomineerd, geluid, geluidsmixage en montage.

De Oscar voor beste actrice was de verrassing van de avond. De Française Marion Cotillard versloeg met haar vertolking van Edith Piaf in La vie en rose onder meer Cate Blanchett en Julie Christie.

Beste buitenlandse film werd, minder verrassend, het concentratiekampdrama Die Fälscher van de Oostenrijker Stefan Ruzowitzky. In de categorie beste documentaire moest Sicko van Michael Moore het afleggen tegen het niet minder politieke Taxi to the Dark Side van Alex Gibney, die zich net als Michael Moore in 2003 ondubbelzinnig uitsprak tegen de buitenlandse politiek van president Bush: „Laten we hopen dat we snel terugkeren naar de lichte zijde.’’ Beste lange animatiefilm werd Ratatouille van Brad Bird. Suzie Templetons Peter & the Wolf won in de categorie korte animatiefilm.

Een ere-Oscar ging naar Robert Boyle, de art-director van onder meer North by Northwest en Cape Fear.