CDA voor burgerinfiltrant

De mogelijkheden om criminele burgerinfiltranten in te zetten moeten worden verruimd. Dat zegt Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma (CDA). Ook pleit hij voor het op bescheiden schaal gecontroleerd toelaten van drugs. Volgens het Kamerlid zijn de regels nu te streng. In sommige grote zaken zou verruiming volgens het Kamerlid een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de opsporing.

Volgens een woordvoerder van Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) „blijkt er in de praktijk geen noodzaak tot ruimere bevoegdheden”.

De inzet van criminele infiltranten is sinds de IRT-affaire een taboe. Het gebruik van criminele infiltranten is verboden, behalve bij een dreigende terreuraanslag.

„We moeten er niet aan beginnen”, zegt Kamerlid Jan de Wit (SP). De les van de IRT-affaire is dat het onmogelijk is om criminele infiltranten goed te „runnen”, zegt hij. „De politie komt zelf op het criminele pad.” Ook de VVD is geen voorstander. Kamerlid Fred Teeven: „Daar hebben we al genoeg ellende mee gehad.”