Brussel werkt aan gedragscode voor staatsfondsen

Brussel, 25 febr. De rijke staatsfondsen uit China, Saoedi- Arabië en andere landen moeten een gedragscode aanvaarden voor hun investeringen in Europa. Dat zal de Europese Commissie naar verwachting komende woensdag voorstellen. De staatsfondsen kopen momenteel veel belangen in bedrijven in Europa en de VS. Sommigen vrezen dat de staatsbedrijven daar politieke acties mee kunnen uitvoeren. ”De nadruk van hun investeringen zou op de commerciële motieven moeten liggen, niet op nationale of strategische overwegingen”, zei EU-commissaris Peter Mandelson van Handel zaterdag in de Financial Times. Mandelson denkt dat de staatsfondsen zo`n gedragscode zullen aanvaarden. ”Anders groeit de druk voor wetten die hen verplichten om minstens hun investeringen te openbaren.”