Ajax in de greep van machtsstrijd

Ajax behaalt ondanks perikelen in organisatie zwaar bevochten zege op NAC.

Voorzitter John Jaakke zou uit zijn op baan van algemeen directeur Maarten Fontein.

Ajacied Luis Suarez wordt vastgehouden door twee spelers van NAC. Foto ProShots Pro Shots

Op de zogenoemde terugkeer van Johan Cruijff en de aanstelling van Marco van Basten als de nieuwe hoofdtrainer, volgde gisteren een overwinning bij NAC (2-3). Ajax lijkt ruim een week na het uitbrengen van het veelbesproken rapport van de commissie-Coronel over de organisatorische misstanden binnen de club weer in wat rustiger vaarwater beland. Intern is het tegendeel waar. Want binnen de muren van de Arena woedt een machtsstrijd.

Het is daarbij de vraag welke gevolgen de kritiek en de aanbevelingen van het onderzoeksrapport hebben voor de directie. Er is algemeen directeur Maarten Fontein onvoldoende bindende kracht en leiderschap verweten. Hij gaf echter alleen leiding aan de commerciële afdeling van Ajax. Op het gebied van voetbalzaken, waar hij zich volgens afspraak afzijdig van moest houden, kan hij nauwelijks worden afgerekend.

De commissie vindt dat de algemeen directeur een voetbalachtergrond moet hebben. Hij dient een peoples manager te zijn en een warme persoonlijkheid naar supporters en commerciële relaties.

Op de werkvloer kon Fontein zich nauwelijks begeven, dat was meer het terrein van technisch directeur Martin van Geel. Vandaar dat de voormalige manager van Unilever daar ook weinig populariteit geniet. Hij moest zich vooral bezighouden met het aantrekken van sponsors. Fontein werkte bij Ajax aan de strategie om Aegon binnen te halen als opvolger van hoofdsponsor ABN Amro. Dat levert Ajax vanaf volgend seizoen tot 2015 twaalf miljoen euro per jaar op.

Fontein werd verder twee jaar geleden aangetrokken om de uit zijn voegen gegroeide organisatie van Ajax te stroomlijnen. Hij paste in de profielschets die de club in 2005 opstelde voor de opvolging van Arie van Eijden. Het moest een commercieel onderlegde manager zijn met internationale ervaring. Voorzitter John Jaakke en de rest van de raad van commissarissen waren mede verantwoordelijk voor zijn aanstelling. Onderling werd afgesproken dat Jaakke als boegbeeld van de club ging functioneren en Fontein juist in de publiciteit op de achtergrond zou blijven.

In de huidige situatie probeert iedereen zijn baantje bij Ajax veilig te stellen. Jaakke en de raad van commissarissen treden aan het einde van het seizoen af. Op de burelen van Ajax lekte afgelopen week uit dat de ijdele advocaat de functie van algemeen directeur ambieert. Wie kwaad denkt, zou kunnen suggereren dat de bevriende Jaakke en Coronel met het rapport een één-tweetje hebben uitgevoerd om de functies opnieuw te kunnen invullen. De kritiek op Fontein is tot stand gekomen aan de hand van vele interviews rondom Ajax, maar niet uit de afdeling waaraan hij leiding gaf.

De directeur werd bij zijn aanstelling verzocht de zakelijke organisatie te professionaliseren en mensen te vervangen. Daarmee maakte hij natuurlijk geen vrienden.

Fontein stond onlangs aan de wieg van de internationale belangenvereniging voor clubs (ECA) en hij werd ook in het bestuur gekozen. Tevens heeft hij zitting in de strategische commissie van de Europese voetbalunie (UEFA), die adviezen geeft aan voorzitter Michel Platini.

Van Fonteins doelstelling om de saamhorigheid binnen Ajax te vergroten zou volgens een werknemer niet veel terecht zijn gekomen. Hij gaf volgens velen zelf het verkeerde voorbeeld door er in een interview met De Telegraaf op te wijzen dat de prestaties nog niet stroken met het beleidsplan, hetgeen werd uitgelegd als kritiek op het technische beleid van Martin van Geel.

Fontein kreeg naar verluidt een spreekverbod voor de persconferentie van vorige week zondag omdat hij anders zijn visie op het rapport van Coronel had kunnen geven. De aanbevelingen kwamen desondanks in een ander perspectief te staan toen Johan Cruijff vorige week dinsdag geheel onverwacht de vergaderzaal van de ledenraad binnenstapte. Het is de vraag of De Verlosser ook koers zou hebben gezet naar de Arena als hij de volgende dag niet voor zijn goed betaalde schnabbel bij de NOS had moeten zijn om commentaar te geven op de Champions-Leaguewedstrijden.

Nu is het afwachten of er wat met de conclusies van het rapport van Coronel wordt gedaan. Cruijff zal ongetwijfeld zijn vriend Piet Keizer op een belangrijke post bij Ajax willen zien. De legendarische linksbuiten is net zijn baantje als adviseur kwijtgeraakt. En Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij geen andere geestverwanten uit het verleden naar voren schuift.

Onwetend waarschijnlijk van het bestuurlijke schimmenspel, behaalden de spelers van Ajax gisteren een zwaar bevochten overwinning op NAC. Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax op voorsprong, maar na rust kwam het team van interim-trainer Adrie Koster binnen acht minuten op achterstand doordat Mathew Amoah en Rob Penders konden scoren uit vrije trappen. Daarna werd de aanvankelijk gepasseerde Luis Suarez ingezet en toonde Ajax veerkracht. Urby Emanuelson en John Heitinga stelden alsnog de drie punten veilig.

    • Erik Oudshoorn