AEX-bedrijven: 1,5 mld winstbelasting

De 23 Nederlandse multinationals met een AEX-notering ontvangen dit jaar voorlopige aanslagen vennootschapsbelasting van in totaal 1,5 miljard euro. Dat heeft staatssecretaris De Jager (CDA, Financiën) gezegd. Vorig jaar ging het om 1,3 miljard euro. In 2006 inde de fiscus in totaal 17,9 miljard euro bij Nederlandse vennootschappen.

De Jager reageerde gisteren in het televisieprogramma Buitenhof op het bericht in deze krant dat een groeiend aantal multinationals dankzij ontwijkconstructies geen of bijna geen vennootschapsbelasting in Nederland betaalt.

De afgedragen vennootschapsbelasting door AEX-bedrijven lijkt vooral voor rekening te komen van drie grote banken. ING en ABN Amro betaalden in 2006 in Nederland samen 883 miljoen euro, staat in hun jaarverslagen. Fortis geeft alleen het totaal voor België en Nederland: 905 miljoen euro.

Kamerlid Paul Tang (PvdA) ziet in de gegevens een onderbouwing van de stelling dat Nederlandse multinationals nauwelijks nog vennootschapsbelasting betalen.

Tang: „Als de drie banken samen zo’n 900 miljoen euro afdragen, betekent dat dat bedrijven als Philips, Shell en Unilever hier dus nauwelijks of geen vennootschapsbelasting betalen. Dat is een schokkende conclusie.”

Dat vooral banken betalen, komt volgens E. Heithuis, hoogleraar belastingrecht, mogelijk omdat de banken vooral in Nederland actief zijn. „Ik schat dat de andere multinationals minder Nederlandse activiteiten hebben, en hier dus relatief minder betalen.”

Heithuis is voorzichtig met conclusies: „Het gaat om voorlopige aanslagen. De praktijk leert dat definitieve aanslagen een stuk lager kunnen uitvallen.”

De Kamer spreekt morgen met De Jager over de multinationals.

Eerdere artikelen op nrc.nl/belastingdienst