Academy verrast met winnares Marion Cotillard

De Academy-leden kiezen nooit zo keurig als vooraf gedacht. Marion Cotillard versloeg Cate Blanchett, Ellen Page en Julie Christie. Low-budgetfilm Juno won met het beste scenario.

De Franse actrice Marion Cotillard poseert op de rode loper. Cotillard won gisteren tegen de verwachting in de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Foto AP French actress Marion Cotillard, nominated for an Oscar for best actress in a leading role for her work in "La Vie en Rose," arrives for the 80th Academy Awards Sunday, Feb. 24, 2008, in Los Angeles. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

Veel grappen over scenarioschrijvers, een paar grappen over Hillary Clinton en heel veel inside jokes over het beroemde publiek in het Kodak Theater in Hollywood. Als een stand up comedian, maar dan wel een tamme, presenteerde Jon Stewart vannacht het tachtigste Oscargala: „Oscar is tachtig! Daarmee is hij bijna automatisch de belangrijkste presidentskandidaat voor de Republikeinen.’’

Bijna vier uur lang werden de belangrijkste filmprijzen aan de winnaars uitgereikt onder luid gejuich en applaus van de verliezers. Geen gouden beeldjes voor actrice Cate Blanchett of de ervaren songwriter Alan Menken, wel voor Marion Cotillard en ex-stripper Diablo Cody. De voorkeuren van de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences zijn nooit helemaal zo keurig en voorspelbaar als mensen vooraf denken. De grootste verrassing van de avond was wel de Oscar voor de Franse actrice Marion Cotillard die haar geluk niet opkon dat ze Julie Christie, Ellen Page en Cate Blanchett had verslagen met haar vertolking van Edith Piaf in La vie en rose. Wankelend ging de Française het toneel af in de armen van de mannelijke Oscarwinnaar van vorig jaar, Forrest Whitaker.

De meest opmerkelijke presentatie was die bij de korte documentaire. Niet dat de winnaar in die categorie, Freeheld, zo bijzonder was, wel dat die per satellietverbinding werd bekendgemaakt door een groepje Amerikaanse soldaten „in a little place we like to call Bagdad’’, zoals acteur Tom Hanks hen inleidde.

Voor de grote winnaars van de avond, Joel en Ethan Coen met hun film No Country for Old Men, droeg het gala weinig bij aan verhoging van de feestvreugde. De broers hebben niet veel op met glamour. Toen ze de prijs voor hun scenario kregen, zei Ethan alleen „Thank you’’. Toen de regie-Oscar hun ten deel viel, zei hij: „Ik heb weinig toe te voegen aan wat ik net heb gezegd.’’

Gelukkig maakte hun sterspeler Javier Bardem veel goed. De Spaanse acteur die de film kleurt met zijn donkere vertolking van huurmoordenaar Chigurh, kuste zijn moeder toen hij zijn naam hoorde noemen, sprong op het podium en ging halverwege over in zijn moederstaal, met een lofrede op de Spaanse cinema.

De pret moest vooral komen van presentator Jon Stewart wiens grappen een ingestudeerde indruk maakten. „In Away From Her speelt Julie Christie een vrouw die door Alzheimer vergeet wie haar man is. Hillary Clinton noemde het de feelgood movie van het jaar.’’ Of, na een onderbreking voor reclame: „Als u zich afvraagt wat we hier doen terwijl u reclame kijkt: dan maken we lullige opmerkingen over de kleren die u thuis aan heeft.’’

Want het gaat natuurlijk andersom, net zoals gisteren bij de Nederlandse Oscar-uitzender Film 1, waar presentatoren Bridget Maasland en René Mioch de mannen, maar vooral de vrouwen keurden op de rode loper samen met Esther Coppoolse, ‘fashion director’ van het tijdschrift Elle.

De lulligste opmerking maakten ze over Jennifer Hudson, de zwarte actrice die vorig jaar een Oscar won voor haar bijrol in Dreamgirls en die zichzelf in een witte jurk had geperst.

Een van de weinige andere vrouwen die in lichte tinten gekleed ging was Oscarwinnares Marion Cotillard, in een jurk van Gaultier met vissenstaart en schubben. De meeste vrouwelijke filmsterren droegen zwart of rood dit jaar. De vijftienjarige Miley Cyrus had een schreeuwend rode jurk aan, net als Katherine Heigl. De oudere Britse sterren Helen Mirren en Julie Christie kwamen in dieprood, Mirren in een jurk die op de rug en de armen uit een web van pareltjes bestond. Penelope Cruz en Nicole Kidman, die enkele winnaars bekendmaakten, waren in het zwart.

De glad gebotoxte Nicole Kidman was volgens Stewart een van de drie zwangere filmsterren in de zaal. „Cate Blanchett en Jessica Alba zijn ook zwanger. Angelina Jolie ook, maar die kon niet komen. Probeer maar eens zeventien babysitters te krijgen op de Oscaravond.’’ De foutste creatie was waarschijnlijk de veel te heftig gesplitte panterjurk van Diablo Cody die een Oscar won voor haar scenario van Juno.