Wintersportwijn

Als bij mij de skidorst ondraaglijk wordt, dan spoed ik mij graag met familie en vrienden naar de (Haute-) Savoie. Daar liggen niet alleen de meeste Franse skigebieden, daar komt ook een super witte wijn vandaan. Bestaat ons wintereten vaak uit stevige stoof- en stampotten, in de Savoie is het voornamelijk kaas dat de hoofdrol speelt. In al zijn vormen, van kaasplankje met zuurdesembrood als lunch, tot fondue, raclette of tartiflette (gemaakt van Reblochon-kaas met aardappel, ui en spek) als stevig diner.

De meeste witte Savoie-wijnen zijn bleek en licht en bevatten een aangename dosis prikkelend zuur, alsof er een tintelend bergbeekje over de tong gaat, leuk voor bij een blokje jong belegen met een vlaggetje of op een terras bij het dalstation van de skilift.

Maar er is ook een Savoiewijn van de Rousanne-druif, die wordt gemaakt onder appellation van Chignin Bergeron AC – dat is de topper die je moet hebben. Met een extravagante en complexe smaak waarin perzik, abrikoos, koek, pudding en gedroogd fruit naast de opwekkende zuren samengaan. Heerlijk bij de kazen uit deze streek, denk aan Reblochon, Beaufort en Tomme de Savoie, maar ook de Zwitserse Vacherin Mont d’Or. Zware kazen met een aardse en kruidige smaak die uitstekend samengaat met de vettige, half droge structuur van de wijn. Struin wat op internet rond of ren naar je lokale wijnspecialist, bestel zo’n fles en haal er dan meteen wat van die fijne kazen bij.

Wel jammer dat je thuis nooit zo’n enorme trek opbouwt als na een dagje onderuit gaan op een zwarte piste.

Net zo complex als het nemen van de sleeplift met je snowboard is de Chignin Bergeron 2006 van Domaine La Combe des Grand’ Vignes, een van de beste droge witte wijnen van Frankrijk. Je ruikt zoete mandarijn en abrikoos en je proeft gedroogd fruit met een rokerige honinglaag erin. Dik, krachtig en lang nagenieten (via Vojacek wijn, €15,10).

Probeer ook de Chignin Bergeron 2005 van Yves Girard Madoux. Een krachtige wijn met een licht zoetje die ruikt naar exotisch fruit, perzik en pudding. Kan zelfs de meest overrijpe kaas aan (via www.winefromthealps.nl, € 11,50).

mennosimon@nrc.nl
    • Menno Simon