Verdi’s Requiem lastig in Utrecht

Klassiek Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Jaap van Zweden. Gehoord: 22/2 Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht. Herh.: 24/2 Concertgebouw Amsterdam. Res. 020 6718345. Radio 4: op nader te bepalen datum.

Het blijft behelpen met de tijdelijke concertzaal Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht, zeker nog vijf jaar tot het nieuwe Muziekpaleis in de binnenstad af is. Via een spaghetti van slingerende wegen komt men bij de ‘Rode Doos’ tussen de snelweg A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor de kassa buiten staan lange rijen in weer en wind, binnen is het dringen bij de garderobes en koffiecounters.

En dan is er de nog steeds moeizame akoestiek. Het Muziekcentrum van de Omroep, dat de komende jaren hiervandaan elke week de Vrijdag van Vredenburg rechtstreeks op Radio 4 brengt, probeert er wat aan te doen: geluidsverstrooiers rond het orkest en een dubbele podiumvloer om meer resonantie te krijgen.

En dan is er het probleem met de niet al te stevige tribune waarop de stoelen staan gemonteerd. Als iemand de voeten verzet, klinkt gerommel en gestommel. Dat is slecht voor de concentratie bij het Requiem van Verdi, gisteravond uitgevoerd onder leiding van Jaap van Zweden. Het is een van de allermooiste stukken muziek, smekend, ootmoedig, overweldigend, aangrijpend en monumentaal.

Maar bij het overdonderende Dies irae liep het klankbeeld dicht, de subtiliteit bij het Groot Omroepkoor viel vaak weg, de transparantie in het orkest verdween. Van Zweden kon het niet helpen. In 2004 dirigeerde hij in Den Haag een fraaie uitvoering, nu werkten de omstandigheden tegen, maar morgen in het Amsterdamse Concertgebouw zal het beter zijn.

De homogeniteit van het solistenkwartet – altijd het moeilijke punt – was ook niet steeds ideaal maar toch nog het minst problematisch. Stanislav Shvets – meer bariton dan bas – had wat weinig présence. Tenor Vinson Cole hervond zich na een zwak begin. De alt van Marianne Cornetti kleurde wat weinig bij sopraan Hasmik Papian, met haar veelal strak stralende stem verreweg de beste solist.