Verbijstering alom

Verbijstering alom Jarenlang werden in het emotie-onderzoek altijd maar dezelfde foto’s gebruikt waarop typische jarenzestig-mensen hun gezicht in precies de juiste emotionele gezichtsuitdrukking plooiden. Proefpersonen moesten daar dan naar kijken en raden welke emotie het was. Autisten scoorden dan meestal slecht, bijvoorbeeld. Juist omdat het almaar dezelfde plaatjes waren, was al dat onderzoek onderling goed vergelijkbaar. De foto’s waren goed uitgevoerd, onder leiding van de emotie-pionier Paul Ekman, die ook zelf de financiële exploitatie van dit materiaal beheerde. Ekmans emotie-theorie is door al die onderzoeken uitvoerig bewezen. Er zijn volgens hem acht belangrijke emoties: blijdschap, boosheid, verdriet, minachting, walging, neutraal, angst en verbazing – alle met bijbehorende onwillekeurige gezichtsuitdrukkingen die over de hele wereld hetzelfde zijn. Zowel wetenschappelijk als fotografisch was de tijd wel rijp voor wat nieuws. En dus hebben onderzoekers van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen een nieuwe serie gemaakt, duizenden foto’s met 70 verschillende modellen, gefotografeerd uit vijf hoeken. Hier links staat.... verbazing. (HS) Behavioural Science Institute

Jarenlang werden in het emotie-onderzoek altijd maar dezelfde foto’s gebruikt waarop typische jarenzestig-mensen hun gezicht in precies de juiste emotionele gezichtsuitdrukking plooiden. Proefpersonen moesten daar dan naar kijken en raden welke emotie het was. Autisten scoorden dan meestal slecht, bijvoorbeeld. Juist omdat het almaar dezelfde plaatjes waren, was al dat onderzoek onderling goed vergelijkbaar. De foto’s waren goed uitgevoerd, onder leiding van de emotie-pionier Paul Ekman, die ook zelf de financiële exploitatie van dit materiaal beheerde.

Ekmans emotie-theorie is door al die onderzoeken uitvoerig bewezen. Er zijn volgens hem acht belangrijke emoties: blijdschap, boosheid, verdriet, minachting, walging, neutraal, angst en verbazing – alle met bijbehorende onwillekeurige gezichtsuitdrukkingen die over de hele wereld hetzelfde zijn. Zowel wetenschappelijk als fotografisch was de tijd wel rijp voor wat nieuws. En dus hebben onderzoekers van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen een nieuwe serie gemaakt, duizenden foto’s met 70 verschillende modellen, gefotografeerd uit vijf hoeken. Hier links staat.... verbazing. (HS)