Turks leger: tientallen PKK-strijders gedood

Bij acties van het Turkse leger in Noord-Irak zijn tientallen Koerdische rebellen en vijf Turkse militairen gedood. Dat heeft een woordvoerder van het Turkse leger, dat donderdagnacht naar eigen zeggen met ongeveer tienduizend militairen de grens is overgestoken, gisteren gezegd.

Volgens Iraakse bronnen zijn de militaire acties veel kleinschaliger dan de Turken beweren. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, sprak gisteren van een beperkte inval van slechts „enkele honderden” Turkse militairen.

Turkije heeft in het verleden regelmatig acties uitgevoerd tegen Koerdische rebellen van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK die Koerdisch Noord-Irak gebruiken als uitvalsbasis voor hun strijd tegen tegen Turkije. Het leger had de afgelopen maanden zo’n 100.000 militairen samengetrokken aan de grens.

Premier Recep Tayyip Erdogan zei gisteren dat de militaire operatie niet lang zal duren en „een beperkt doel” heeft. Volgens Turk CNN schatten Turkse veiligheidsadviseurs dat de militairen niet langer dan twee weken in Noord-Irak zullen blijven.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki riep Turkije gisteren op „de soevereiniteit van Irak te respecteren”. In een telefoongesprek met Erdogan erkende Maliki echter wel dat de PKK „een bedreiging” vormt voor Turkije.

VN-chef Ban Ki-moon heeft Turkije gevraagd de grens te respecteren en riep beide landen op om vrede en stabiliteit na te streven. (Reuters, AFP)