Toptennissers?

Alle topspelers zijn vroegtijdig uitgeschakeld bij het World Tennis Tournament in Rotterdam. Hoe serieus nemen de toptennissers dit toernooi?

Jacco Eltingh, bestuurslid spelersvakbond ATP, oud-tennisprof: „Het zou van de zotte zijn als topspelers dit toernooi niet serieus nemen. Als ze ervoor kiezen naar Rotterdam te komen, willen ze ook goed presteren. Een verliespartij neem je mee naar het volgende toernooi. Proftennissers vormen een reizend circus. Het zal best eens gebeuren dat iemand zijn startgeld komt ophalen. Maar als toppers goede bedragen toucheren en met regelmaat halfbakken spelen op toernooien, dan snijden ze zichzelf in de vingers en worden ze niet meer uitgenodigd. Toernooidirecteuren spreken ook met elkaar. Het internationale tennis kent een sterke competitie. De niveauverschillen tussen de top en wat daaronder zit zijn klein. Dan kan het gebeuren dat hooggeplaatste spelers snel worden uitgeschakeld.”

Jan Siemerink, captain Nederlands Davis-Cupteam, won ‘Rotterdam’ in 1998: „Handelsreizigers? Nee, met die betiteling van toptennissers ben ik het niet eens. Ik kan me niet voorstellen dat de toppers even hun startgeld komen ophalen. Die jongens beseffen dat ze het niet kunnen maken om dat geld in hun zak te steken en dan weg te wezen. Ze hebben een verantwoordelijkheid richting spelersvakbond ATP en naar de mensen die veel moeite doen om hen naar Rotterdam te halen, zoals toernooidirecteur Richard Krajicek. Voor het toernooi is het vervelend dat de topspelers eruit liggen. Ik had niet de indruk dat ze er geen zin in hadden. Qua niveau zitten de spelers dicht bij elkaar. Topspelers kunnen zich geen mindere dag veroorloven, want dan vliegen ze eruit.”

Stanley Franker, oud-captain Davis-Cupteam: „Verrassend dat alle geplaatste spelers verloren, maar het gebeurde met goed tennis. Dat topspelers hier niet de concentratie hebben die ze bij een grandslamtoernooi wel hebben, is een mogelijke oorzaak. Meneer Murray liep hier arrogant rond en had wat pepers in zijn achterste kunnen gebruiken. Maar de overige toppers nemen dit toernooi serieus. Hewitt, een van de grootste vechtersbazen in het circuit, gaat vanuit Australië geen twintig uur vliegen om hier op zijn flikker te krijgen. Alles wat de toppers hier in negatieve zin laten zien, ondermijnt hun imago. Daar zit geen enkele prof op te wachten.”

Marcella Mesker, ex-proftennisster, verslaggeefster NOS: „Ik heb niet de indruk dat de toppers het minder belangrijk vinden om hier te winnen. Nadal had donderdag een offday. Aan zijn inzet lag het niet, hij heeft gevochten als een tijger. Murray heeft ook gevochten tegen Robin Haase. Sprak Murray van ‘toernooitje’? Hij is gewoon een vervelend joch dat wel vaker vervelende dingen zegt. De toppers hebben verloren in goede wedstrijden. Dit past in de trend in het huidige tennis, waarbij het veld in de breedte sterker wordt. In de Masters-toernooien gebeuren ook rare dingen. Dit jaar is de baan in Rotterdam langzamer en zijn de ballen zwaarder. Daardoor kwam het spel van de toppers minder uit de verf.”

Tjerk Bogtstra, oud-captain Davis-Cupteam, volgt het toernooi voor Radio Rijnmond: „De toppers nemen het toernooi echt wel serieus. Het gebeurt vaker in het tennis dat de top verliest van lager geplaatste spelers op de wereldranglijst. Tennis is internationaal gezien in de breedte heel sterk, het is geen schaatsen. De toppers komen niet naar Rotterdam voor het startgeld, om vervolgens snel te vertrekken. Ze hebben dat startgeld helemaal niet nodig en komen hier om te scoren. Het is extra zuur dat alle geplaatste spelers er na donderdag al uit liggen. Dat is misschien het gevaar van een sterk deelnemersveld.”

John van Lottum, oud-proftennisser, commentator Eurosport: „Ik ben altijd kritisch, maar deze vraag verdient dit toernooi niet. Het is een fantastisch toernooi. Dat de toppers vroeg zijn uitgeschakeld, bewijst dat het niveau goed is. Het is geen tussendoortje voor de toppers, die ik elke dag keihard zag trainen. Ze zijn hier gekomen om te presteren en hebben een goede band met Krajicek. Nadal was er echt ziek van, toen hij had verloren.”