Televisie Voorkeur

Jongeren verleid door de cosmetische chirurgie. Ned.3, 22.20-22.55u. Koning, Fleur

actualiteiten

Buitenhof. Met de vliegtax en een belasting op verpakkingen wil staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager de belastingen groener maken. Dat levert veel verzet en onbegrip op. Gesprek met de voormalige ICT-topman. Verder: de beursgang heeft Ajax niet tot grote Europese hoogten doen stijgen, ADO Den Haag en Vitesse verkeren op de rand van faillissement. Op Europees niveau komen Nederlandse clubs maar matig mee. Gesprek met de voorzitter van AZ, Dirk Scheringa de toekomst van het betaalde voetbal in Nederland. Ned.1, 12.05-12.55u.

Panorama: Paradijs Cuba. Dictator Fidel Castro neemt afscheid. Wat voor een land laat hij achter? Een Caribisch paradijs met witte stranden, gebouwen in koloniale stijl en oldtimers in de straten? Een sympathieke schurkenstaat in de schaduw van supermacht Verenigde Staten? Of een totalitaire staat, één van de laatste communistische bastions? België2, 20.10-20.50u.

documentaire

Close up: 100 Films & A Funeral. De opkomst van de Europese filmstudio PolyGram Filmed Entertainment is een succesverhaal. De studio bindt in de jaren negentig de strijd aan met Hollywood met behulp van een nieuw fenomeen: art house films die scoren als kaskrakers. Na het eerste succes – Four Weddings and a Funeral – zou Hollywood nooit meer hetzelfde zijn. Veel insiders uit de filmwereld aan het woord. Ned.2, 18.15-19.10u.

informatief

Themenabend Afrika mein Traum. Thema-avond over Afrika met na de film Out of Afrika (Sydney Pollack, 1985) om 23.20u. de documentaire Ich bin ein weisser Afrikaner: Abscheid von Jean Rouch, over het rouwritueel van het Afrikaanse volk Dogon. En om 0.15u. Akwaaba Ghanaa: Willkommen in Afrika, over vijf Europeanen die naar Ghana zijn vertrokken. Arte, 20.40-1.15u.

In Europa. Aflvering 16: 1942 – Buchenwald. Vanachter de tekentafels van de ovenbouwers van de firma Topf und Sohne konden de ingenieurs uit het raam de door hen geleverde schoorstenen van Buchenwald zien walmen. Ook in Auschwitz en Bergen Belsen stonden ovens van Topf und Sohne. Was je fout als je voor Topf werkte? Had je moeten weigeren? Sprak je over wat je zag thuis aan tafel? En altijd de vraag waar geen antwoord op komt: wat had jij gedaan? Ned.2, 21.05-21.45u.

Say no to the knife. Nieuwe serie over jongeren die cosmetische chirurgie overwegen. Zes jongeren worden gevolgd. Zoals de 25-jarige Jane; na haar zwangerschap is ze veel aangekomen en het lukt haar maar niet om haar dikke buik kwijt te raken. Presentator Sophie Hilbrand neemt ook iemand mee naar een kliniek om daar ‘live’ de operatie bij te wonen die zij voor ogen hebben. Ned.3, 22.20-22.55u.

cultuur

Matinee. Muziekliefhebbers proberen onder woorden te brengen wat het eerste Pianoconcert van Brahms voor hen betekent. Verder interviews met pianist Naum Grubert en musicoloog Leo Samama en beelden van de uitvoering van het concert op 3 februari in het Concertgebouw in Amsterdam, door Grubert en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor. Ned. 2, 13.00-13.55u.

De leescoupé. Presentator Karin de Groot praat met treinreizigers over wat ze lezen. Speciale gast Arthur Japin praat onder meer over het kinderboek De gulle boom van Shel Silverstein dat hem zeer heeft geraakt, en over Yourcenar’s Hadrianus gedenkschriften. De leesclub discussieert over Nieuwe buren van Saskia Noort. Ned.2, 23.20- 23.50u.

amusement

Typisch zestig! Tooske Breugem neemt de kijker mee op een reis door de jaren zestig: de tijd van The Stones, The Beatles, Andy Warhol, Kennedy, een naakte vrouw op televisie en de eerste man op de maan. RTL 8, 18.00-19.00u.

Keyzer & De Boer, advocaten. Vandaag start de derde reeks van deze Nederlandse advocatenserie. Eerste aflevering: De klokkenluider. Ned. 2, 20.15-21.05

sport

Studio Sport. Worldcup schaatsen in Heerenveen. Rechtstreeks verslag van onder meer 1.000 m vrouwen en mannen en 100 m vrouwen en mannen. Ned.1, 12.55-17.30u. Vanaf 18.00u: finale van het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam.

RTL Voetbal. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie. RTL 4, 19.00-20.30u.