Skiën in ‘champagnepoeder’

In plaats van de lift per helikopter naar de skipiste. Foto’s Heliski Canada Heliski Canada

De meeste Europese wintersportgebieden kent Robert Padt zo langzamerhand wel. Als zelfstandig ondernemer ging hij op zoek naar iets nieuws. Hij kwam terecht bij een skivakantie in de Canadese Rocky Mountains. Zonder skiliften, maar wel met een helikopter: 7.000 euro.

Dat is een vakantie van 1.000 euro per dag. Gaan de zaken zo goed?

„Dit doe je niet ieder jaar. Bij de vakantie is wel alles inbegrepen. We slapen in een eigen lodge, hebben ingevlogen privémasseurs en koks en per groep van tien personen een eigen gids. De helikopter brengt ons acht tot tien keer per dag naar boven, zorgt ervoor dat op een afgesproken plek lunch en warme dranken staan. Je vliegt die week dus minimaal zestig keer.”

Maar de Alpen zijn toch ook mooi?

„Ik ski graag, ga zo’n drie keer per jaar op wintersport. Nu ben ik nog jong, heb geen kinderen. Mijn compagnon had het eerder gedaan, zei dat ik dit jaar mee moest. Ik heb een film van vorig jaar gezien, het ziet er zo mooi uit. Je komt op plekken waar nog nooit iemand is geweest, afdalingen waar nog geen enkel spoor te zien is. Het is prachtig droge sneeuw, ze noemen het champagnepoeder. Alleen denk ik wel dat ik daarna voor de rest van mijn leven verpest ben wat betreft sneeuwkwaliteit.”

Maar de vakantie klinkt niet geheel ongevaarlijk.

„Het is echt op zijn Noord-Amerikaans: safety first. We krijgen de eerste dag training in redden van medeskiërs, als die in te diepe sneeuw verdwijnen. Er valt daar twaalf tot twintig meter sneeuw per jaar, dus dat wil nog wel eens fout gaan. Daarnaast krijgen we ook beepers mee, zodat we altijd te traceren zijn.”

En een gids natuurlijk.

„Die gids gaat voor ons uit, zegt: follow me, en blijf vooral aan de linkerkant van mijn spoor. Het is de bedoeling dat je achter hem aangaat. Zodra je de groep ophoudt omdat je niet snel genoeg bent, mag je niet meer mee. Dan moet je naar een minder snelle groep of in het ergste geval zelfs beneden blijven.”

Een strenge vakantie!

„Je moet ook wel een beetje kunnen skiën, in totaal dertig weken van je leven op de ski’s hebben gestaan. Maar ik hou van natuur, van uitdagingen en van wintersport.”

Wel al aan je conditie gewerkt?

„Ik sport altijd al, maar hou er nu wel een zeer spartaanse levensstijl op na. Twee maanden voor de vertrekdatum ben ik gestopt met drinken en roken. Ik ren in het park om mijn uithoudingsvermogen op te bouwen, train mijn bovenspieren met een fitnessapparaat dat ik van mijn vrouw heb gekregen.”

Dat klinkt fanatiek.

„Het is zonde als je niet mee komt en beneden moet blijven omdat je moe bent. Het duurt maar een week. Maar ik vermoed dat ik fanatiek gebruik zal maken van die masseurs en jacuzzi’s. Meestal krijg je spierpijn op de derde dag van een skivakantie, ik denk dat die deze vakantie permanent aanwezig zal zijn.”