Schikking Van der Hoop pakt veel hoger uit

De twee weken geleden bereikte schikking rond de failliete bank Van der Hoop gaat verder dan door de curatoren bekend is gemaakt. Behalve gedupeerde klanten krijgen ook aandeelhouders compensatie.

Naast de 4,5 miljoen euro die voormalige bestuurders, commissarissen en accountantskantoor Deloitte aan de boedel hebben overgemaakt, is er nog een compensatie afgesproken voor een groep van gedupeerde grootaandeelhouders. Dat stellen bronnen die betrokken zijn geweest bij de onderhandelingen die tot de regeling hebben geleid. De totale omvang van de totale schikking zou ruim 6,5 miljoen bedragen, waarbij uiteindelijk door een herverdeling zo’n 4.5 miljoen naar de zeven grootaandeelhouders gaat. Het gros ervan wordt betaald door Deloitte.

De Amsterdamse bank Van der Hoop ging in december 2005 failliet. Ongeveer 1.500 spaarders hadden in totaal 150 miljoen euro uitstaan bij de bank. Zij hebben daarvan inmiddels 75 procent terugbetaald gekregen. De bereikte schikking van twee weken geleden geeft hun zicht op nagenoeg volledige terugbetaling van hun tegoeden.

De regeling die de curatoren van Van der Hoop twee weken geleden bekendmaakten bestond voor een deel uit een storting van 4,5 miljoen euro in de failliete boedel. Ook die betaling kwam voor het grootse deel voor rekening van Deloitte, ongeveer 4 miljoen euro. De rest is betaald door twee voormalige bestuursleden en zes ex-commissarissen die hun honorarium over de periode 2001-2005 hebben teruggestort.

Het tweede deel van het akkoord bestond eruit dat twee grote schuldeisers, De Nederlandsche Bank en een groep grootaandeelhouders, hun vorderingen op de boedel introkken of lieten achterstellen. Die bedroegen gezamenlijk zo’n 50 miljoen euro. Naar nu blijkt krijgen die aandeelhouders, onder wie bekende beleggers als Frederik van Beuningen en Jaap Blokker, toch ook een vergoeding van enkele miljoenen euro voor de geleden schade. Hun claim was aanvankelijk ruim 20 miljoen.

Dat vooral Deloitte moet opdraaien voor de compensatie komt doordat de accountant als enige beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering. Bestuurders en commissarissen hadden die niet.

Deloitte wil niet inhoudelijk reageren op dit bewust niet naar buiten gebrachte akkoord met de aandeelhouders. Namens de grootaandeelhouders geeft advocaat Jerry Hoff evenmin commentaar.

De zaak is pijnlijk voor Deloitte, omdat het bedrijf ook al is aangesproken als huisaccountant van Ahold in het veel omvangrijkere boekhoudschandaal van vijf jaar geleden. Gisteren diende een groep gedupeerde Aholdbeleggers nog een schadevergoeding van 30 miljoen euro tegen Deloitte in.