Overige films

The River (Mark Rydell, 1984, VS). Drama over het wrede economische lot van Amerikaanse boeren. De strijdvaardigste rol is voor de vrouw weggelegd: boerin Sissy Spacek trotseert, met Mel Gibson aan haar zijde, overstromingen en noodweer. RTL4, 13.25-15.45u.

Father of the Bride Part II (Charles Shyer, 1995, VS). Vervolg op remake van Father of the Bride (Vincente Minnelli, 1950), dat destijds ook een vervolg kreeg: Father’s Little Dividend. Steve Martin als een door een Oedipuscomplex geplaagde Zuid-Californiër die het vooruitzicht moet verwerken dat hij grootvader wordt en dan onverwachts andermaal zelf vader wordt. BBC 1, 14.00-15.40u.

The Fall of the Roman Empire (Anthony Mann, 1964, VS). Grootscheeps historisch epos drijft op intelligent scenario, ‘production value’ en een ‘all star cast’: o.a. Alec Guinness, Christopher Plummer, James Mason, Sophia Loren, Mel Ferrer. BBC 2, 14.00-16.55u.

Tur & Retur / Immediate Boarding (Ella Lemhagen, 2003, Zweden). Openingsfilm van Cinekid 2004 behandelt echtscheiding en de eenzaamheid van kinderen van gescheiden ouders op een lichtvoetige, bijna ironische manier. Ned.3, 15.00-16.20u.

Batman & Robin (Joel Schumacher, 1997, VS). In vierde Batman-film speelt George Clooney, na tweemaal Michael Keaton en eenmaal Val Kilmer, de ‘caped crusader’. Hij bestrijdt Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en de ecologische verleidster Poison Ivy (Uma Thurman) en wordt bijgestaan door Robin (Chris O’Donnell) en Batgirl (Alicia Silverstone). Voorgekookte filmhit moet het stellen zonder ironie of inspiratie. Veronica, 18.05-20.30u.

Rooster Cogburn (Stuart Millar, 1975, VS). Echo’s van The African Queen en True Grit klinken door in western die op maat en imago werd gesneden van John Wayne en Katharine Hepburn. Marshal Wayne aast samen met bijbelvaste Hepburn op moordenaars van haar vader. BBC 2, 18.15-20.00u.

xXx (Rob Cohen, 2002, VS). Gemoderniseerde Bond-film richt zich op de computerspelletjesgeneratie en voert Vin Diesel ten tonele als geheim agent ‘triple x’ (met kale kop en tatoeages). Met Samuel L. Jackson als een soort M en veel stunts. RTL 5, 20.30-22.40u.

Sweet Home Alabama (Andy Tennant, 2002, VS). Onschuldige formulekomedie met Reese Witherspoon als succesvol modeontwerpster in New York, met de burgemeesterszoon aan haar zij. Dan keert ze terug naar haar geboortedorp in Alabama om haar vroegere echtgenoot de echtscheidingspapieren te laten tekenen. Was er niet van gekomen. BBC 1, 23.20-24.00u.

L’été meurtrier (Jean Becker, 1983, Frankrijk). Isabelle Adjani speelt knap een instinctieve jongedame die een duivels plan ontwikkelt om de beestachtige verkrachting van haar moeder te wreken, in drama dat ten onder gaat in folklorisme en een overvloed aan monologues intérieurs. TV5, 23.30-1.45u.