Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Op de barricade tegen falende overheid

Miljonair Jan de Lange financiert al twee jaar Maurice de Hond in zijn strijd tegen verondersteld onrecht. „Uiteindelijk gaan we winnen.”

Maandag is het weer zover. Dan staat Maurice de Hond opnieuw voor de rechter. Sinds de opiniepeiler zich drie jaar geleden ontfermde over de volgens hem ten onrechte voor de moord op de weduwe Wittenberg veroordeelde fiscalist Ernest Louwes, volgden processen, huiszoekingen en veroordelingen elkaar op.

Dit keer probeert De Hond met een kort geding te voorkomen dat zijn woning publiekelijk wordt verkocht. Hij zou, na een verbod van de rechter, de voormalig klusjesman van de weduwe zijn blijven beschuldigen van de moord. Daarop stond een dwangsom van 5.000 euro per keer. De klusjesman wil nu 250.000 euro innen. Daarom liet hij beslag leggen op de woning, die hij executoriaal wil verkopen.

De Hond zegt dat zijn strijd voor de waarheid in de Deventer moordzaak hem al zeker zes ton gekost heeft. Het geld ging op aan advocaat Peter Plasman, advertenties, schadevergoedingen, detectives, drukken van een zwartboek, Amerikaanse schriftdeskundigen en, onder meer, een Duitse bedrijf dat naar het moordwapen onder de zerk van de weduwe zocht.

Hoe betaalt hij dit? Hij heeft giften ontvangen, zegt De Hond. Namen van gevers heeft hij nooit willen noemen. „Die stellen daar geen prijs op. Maar het zijn mensen die net als ik vinden dat sprake is van een ernstige dwaling.”

Deze krant achterhaalde dat de campagne van ‘burgerspeurder’ De Hond nu al ruim twee jaar voor een flink deel betaald wordt via vennootschappen van Jan de Lange, miljonair te Wassenaar.

De Lange (47) is de gulste van allemaal. Hij nam de 120.000 euro euro schadevergoeding die De Hond moest betalen aan de klusjesman voor zijn rekening, plus 119.000 euro voor de advertentiecampagne Wie stopt dit Openbaar Ministerie? Jan de Lange betaalde ook andere kosten, zoals de zoektocht naar het mes, de website www.geenonschuldigenvast.nl, Plasman en de detectives.

Jan de Lange staat niet in de Quote 500. Op de achterflap van zijn nog te verschijnen autobiografie Succes staat dat hij „een van Nederlands succesvolste selfmade miljonairs” is .

De Lange is via de Antilliaanse brievenbusmaatschappij Pinkwin Holding grootaandeelhouder van Pink and Nelson. Onder deze Haagse holding vallen een callcenter, een uitzendbureau en het bedrijf P1, de op één na grootste parkeerexploitant van Nederland, actief in ruim dertig gemeenten.

De Lange en De Hond kennen elkaar uit het zakenleven, jaren tachtig. De Deventer moordzaak bracht hen in 2006 weer samen.

De Lange deelt de zorgen van De Hond over de falende overheid, zegt hij in zijn kantoorpand aan de Koninginnegracht in Den Haag. „In de Deventer moordzaak is sprake van vervalste documenten en verdraaide feiten. Dat herkende ik uit mijn echtscheidingszaak.” De Lange wil eraan bijdragen „het onrecht” in de Deventer moordzaak recht te zetten. Dat is volgens hem geen „betreurenswaardig incident”, maar gevolg van „een systeem dat fundamenteel niet klopt”. Hij deelt met De Hond de verontwaardiging over de manier waarop in Nederland wordt bestuurd en rechtgesproken.

Ze legden hun samenwerking in maart vorig jaar vast. In hun overeenkomst staat dat De Hond „de rol van blikvanger” heeft en De Lange de „organisatie” doet.

„Het was de bedoeling dat ik op de achtergrond bleef”, zegt De Lange. „De Hond heeft dertig jaar ervaring in het politieke krachtenveld. Ik nul. Ik heb geen ambitie in die richting.”

De Deventer moordzaak is het begin van een brede samenwerking. In de overeenkomst staat dat Maurice de Hond en Jan de Lange werken aan „een maatschappelijke/politieke organisatie” onder de namen Wij 21 en Newcracy. Bijbehorende bedrijven met deze namen zijn twee maanden geleden opgericht. Een internetsite is in ontwikkeling.

De Hond: „In het bestaande politieke systeem wordt de kennis en ervaring van mensen in het land niet gebruikt. Met internet krijgt de samenleving een modern platform om kennis en ervaring te delen. Daarmee kan de falende overheid worden geconfronteerd.”

Dat is nodig, want volgens het duo is het systeem helemaal ontspoord. De Hond: „Kijk naar de klassieke media, het OM en de rechtbanken. Die doen er alles aan om een façade overeind te houden. Nederland is een façadeland. We houden vol dat we het hier goed voor elkaar hebben.”

Het duo gaat door totdat „dit soort structurele misstanden”, aldus De Hond, is verdwenen. „Uiteindelijk gaan we winnen.”

De Lange: „Het gelijk is er al, maar nu nog krijgen. Dat is een kwestie van investeren.”

Bekijk de overeenkomst tussen De Hond en De Lange via nrc.nl/binnenland