Onzekere meisjes

Shake That Ass

Met ijzeren regelmaat blijven seksclips voor nieuws zorgen. Twee jaar geleden ijverden enkele leden van de Tweede Kamer, onder wie de PvdA’er Dijsselbloem, voor de beperking van seks en geweld in videoclips. Clips met hordes kronkelende halfnaakte vrouwen die als enige levensdoel het behagen van een paar slome gangstarappers lijken te hebben, zouden jongens en meisjes op verkeerde ideeën brengen, wisten ze.

Telkens als seksclips in het nieuws komen, duiken er psychologen en sociologen op die beweren dat nog nooit een bewijs is geleverd voor het verband tussen het bekijken van seksclips en het in praktijk brengen van het geziene. Maar vorige week was dat anders. Toen haalde een onderzoek naar seksclips van popprofessor Tom Verbogt alle kranten. Hij en zijn onderzoekers hadden bij vijfhonderd jongeren tussen de dertien en zestien jaar vastgesteld dat videoclips zeker invloed hadden op jongeren. Uit hun onderzoek bleek dat vooral meisjes gevoelig zijn voor de seksclips. Door de legers modellen die hiphop en arrenbieclips bevolken denken veel meisjes dat ze ook een ‘seksobject’ met een volmaakt lichaam moeten zijn. Zulke meisjes hebben minder zelfvertrouwen, vaker eetstoornissen en depressies en ze zijn ontevreden over hun seksleven, zo bleek uit het onderzoek.

Een woordvoerster van MTV noemde het onderzoek ‘achterhaald’. Vermoedelijk bedoelde ze dat haar eigen werkgever als clipzender allang achterhaald is. De zender zendt nog nauwelijks clips uit. De andere muziekzender, TMF die overigens eigendom van MTV is, zond zondagavond twee uur lang een Top 25 van sexy clips uit. Vermoedelijk had TMF dit programma al lang geleden vastgesteld, maar het leek alsof het een antwoord was op het onderzoek van Verbogt en de zender wilde laten zien dat hij zich niets aantrok van de bezwaren van politici en onderzoekers tegen seksclips.

Tussen alle clips met het gewoonlijke naakte gekronkel dook een weinig geziene clip van 50 Cent op, Disco Inferno (Shake That Ass). Deze clip laat zien dat deze rapper een nog veel ranziger clip heeft gemaakt dan Candy Store, die altijd als schoolvoorbeeld van een seksclip wordt genoemd. Disco Inferno is een indrukwekkende parade van tientallen verschillende schuddende en trillende billen in close-up waartussen 50 Cent met een verveeld gezicht staat te playbacken. Toch biedt Disco Inferno onzekere seksobjectmeisjes ook troost. Zonder uitzondering zijn de billen groot en dik: je hoeft in ieder geval geen modellenlichaam te hebben om het seksobject van een gangstarapper te zijn.