Oeganda sluit deelakkoord met LRA

De regering van Oeganda heeft voor de tweede keer deze week een deelakkoord gesloten met de rebellen van het Verzetsleger van de Heer (LRA). Volgens het gisteren bereikte akkoord komen de rebellen na demobilisatie in aanmerking voor functies in de regering, de diplomatie en het leger van Oeganda.

Afgelopen dinsdag kwamen beide kampen al de oprichting overeen van een speciale Oegandese rechtbank voor misdaden begaan tijdens de rebellie. De berechting van de LRA-top was tot nu toe een groot struikelblok op de weg naar vrede.

De onderhandelende partijen lieten zich na het jongste akkoord optimistisch uit over de mogelijkheid van een permanent vredesakkoord. De Oegandese regering en de LRA onderhandelen sinds hun staakt-het-vuren in 2006 over een definitief einde aan de meer dan twintig jaar durende rebellie in het noorden van het land. Kampala gunt de LRA tot aanstaande donderdag om te onderhandelen over de laatste en belangrijkste punten, een permanent staakt-het-vuren en demobilisatie.

„Ik beschouw dit document als de grootste pijler onder de onontkoombaarheid van vrede in Oeganda”, verklaarde Joaquim Chissano, gezant van de Verenigde Naties, gisteren. Chissano, voormalig president van Mozambique, zei een definitief akkoord te verwachten „in de komende week”.

Een vertegenwoordiger van de Oegandese regering zei eveneens „volgende week” een definitief verdrag te verwachten. Toponderhandelaar David Nyekorach-Matsanga van de LRA zei dat de rebellenbeweging „nu kan beloven dat de vrede snel terugkeert”.

Volgens het nieuwe akkoord moet de regering publieke benoemingen voortaan doen met „evenredige vertegenwoordiging van de bevolking in de conflictgebieden”. De LRA presenteert zijn rebellie tegen president Museveni als strijd voor de rechten van het Acholi-volk in Noord-Oeganda, hoewel veel Acholi’s slachtoffer zijn geworden van de LRA.

Andere belangrijke elementen in het akkoord zijn de toezeggingen van Kampala dat het nationale leger „het karakter van de natie weerspiegelt, inclusief regionale diversiteit” en dat zij fondsen beschikbaar stelt om Noord-Oeganda te helpen.

De strijd in Oeganda heeft in twintig jaar tienduizenden levens gekost. (Reuters, AP, BBC)