Met vier handen

Wintercollectie KvE Foto ALIQUE ALIQUE

Wie: Modeontwerpers Niels Klavers en Astrid van Engelen. Ze werken bijna tien jaar als duo. Daarvoor had Klavers een succesvol label onder eigen naam.

Waarom: Vandaag showen ze hun wintercollectie 2008/2009 tijdens de modeweek van Milaan. Ze zijn uitgenodigd door de Italiaanse Camera Nazionale della Moda en beursorganisatie White. Ze worden gepromoot door Dutch Touch, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken.

Status: Klavers van Engelen zijn niet bij een breed publiek bekend. Maar welke Nederlandse designers zijn dat, op Viktor & Rolf na, wel? In Milaan maken Klavers van Engelen hun comeback. Ze showden voor het laatst in 2003. Werkten vervolgens als freelance ontwerpers en ontwierpen bedrijfskleding voor het Zeeuws Museum in Middelburg en het Museum Beeld en Geluid in Hilversum. Beiden doceren aan verschillende academies.

Waarom nu: Afgelopen november wonnen ze de ‘Mercedes Benz Dutch Fashion Award’ plus 25.000 euro. Het duo ziet de modeprijs als aanmoediging om weer collecties te gaan maken.

Goed idee: Ja! De jury omschreef KvE als merk met internationale allure. Stijl: Conceptuele mode met bijzondere stofverwerking.

Moeilijk dus: Nee. Alles is tegenwoordig hartstikke draagbaar en vrouwelijk. Voorheen verraste Niels Klavers met zijn eigen label wel met een jas met vijf mouwen.

Werkwijze: Klavers van Engelen werken vanuit concepten. Bijvoorbeeld een prop papier. Resultaat: een blouse met gefixeerde kreukels. Of de wind: opbollende rokken.

Winter 2008/2009: In Milaan is het vertrekpunt de zeventiende-eeuwse molensteenkraag en bijpassend silhouet met recht gesneden jasjes en poffende broeken. Bijzondere details zijn perfect gerimpelde halslijnen en mouwmanchetten.

Wapenfeit: Niels Klavers won in 1998 de eerste prijs van het ‘Festival de Mode’ in het Franse Hyères. In Frankrijk werd de weg vanaf 1994 gebaand door ‘Le Cri Néerlandais’, een groep ontwerpers onder wie Viktor & Rolf.

Meer modeshows: „We richten ons in eerste instantie op het buitenland. Shows in Nederland sluiten we niet uit.”

Verkooppunten: Van Ravenstein In Amsterdam en Coming Soon in Arnhem.