Kritiek zwemcoach op houding van IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wendt zich ten onrechte af van de schending van mensenrechten in China. Dat zegt Jacco Verhaeren, coach van de nationale zwemselectie en technisch directeur van de zwembond (KNZB), in een vraaggesprek met deze krant.

Van de Nederlandse sporters en coaches die komende zomer worden uitgezonden naar de Olympische Spelen in Peking, is Verhaeren de eerste die de politieke excessen in China expliciet veroordeelt. Verhaeren staat voor zijn vierde Spelen en is de coach die Pieter van den Hoogenband (2000 en 2004) en Inge de Bruijn (2000) ieder naar drie olympische titels leidde.

Verhaeren noemt het „schandelijk” dat het IOC „zich steeds meer van de politieke discussie distantieert”. Hij doet een appèl op met name IOC-lid prins Willem-Alexander de mensenrechtenkwestie meer aandacht te geven. „Ik kan me niet voorstellen dat het de prins onberoerd laat dat het IOC geen stelling neemt tegen mensenrechtenschendingen in China”, zegt Verhaeren.

De zwemcoach stoort zich aan de „laconieke houding” van het IOC. „Nu de Spelen dichterbij komen, merk je dat het IOC de politieke agenda langzaam loslaat en de aandacht op andere zaken richt. [...] Ik weet wel, het IOC moet veel belangen tegen elkaar afwegen, maar volgens mij is er geen groter belang dan het respecteren van mensenrechten.”

Interview: pagina 13