In de genen

De vijf Speijers weten zeker dat vader en moeder apetrots zouden zijn als ze hun zonen aan het werk hadden kunnen zien. 5/2/2008 Foto Freddy Rikken De 5 Speyers Rikken, Freddy

De opa’s van beide kanten konden al een behoorlijk potje biljarten. Huisschilder Jo, een van hun kinderen, en vrouwlief Saar kregen zeven kinderen: vijf jongens en twee meisjes. De dochters toonden amper belangstelling voor het spel, hun broers des te meer. De familie bezat in Oostvoorne een houten zomerhuisje op het poëtische adres Kamplust 18. Waar tijdens vakanties fanatiek werd gespeeld, doch geen van hen heeft naar hun weten daar ooit een gat in het groene laken gestoten. In 1986 richtten de broers de biljartvereniging Rozenburg op en werd aan competities deelgenomen. Speelden dan vaak tegen andere families. Wat de Speijers op het idee bracht om een landelijke familiecompetitie op te zetten. Met succes, er heeft al een nationaal kampioenschap familiebiljart libre plaatsgevonden. De vijf Speijers zijn Ed, Ron, Cor, Joop en Bram, variërend in leeftijd van 46 tot 62. Ed – de jongste – speelt met het hoogste gemiddelde, maar haalt (vooralsnog) niet het niveau van zijn illustere vader. De broers worden gesponsord door een laboratorium, een supermarktketen, een IT-onderneming, een glazenwasser en een schildersbedrijf. Zijn nog naarstig op zoek naar een donateur voor een comfortabele bus. Met achter het stuur een ‘Bob’. Plus een meerderjarige masseuse. Weten zeker dat vader en moeder apetrots zouden zijn als ze hun zonen aan het werk hadden kunnen zien.

Dit is de achtste aflevering van een serie over familiebanden in de sport.