IAEA ‘bezorgd’ over nucleaire activiteit Iran

Iran is onvoldoende in staat om aanwijzingen van westerse inlichtingendiensten dat het land werkt aan ontwikkeling van een kernwapen te weerleggen. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft daarover gisteren zijn „serieuze bezorgdheid” uitgesproken.

Maandag zullen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties – de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – en Duitsland naar aanleiding van een gisteren verschenen IAEA-rapport praten over een uitbreiding van de sancties tegen Iran.

Westerse veiligheidsdiensten stellen onder meer dat Iran in een vierhonderd meter lange schacht tests uitvoert die volgens het IAEA „relevant” zijn voor onderzoek naar kernwapens. Ook zou Iran het nucleaire verrijkingsprogramma niet hebben gestaakt.

Het IAEA is wel tevreden over de samenwerking met Iran op een aantal andere terreinen. Zo hebben IAEA-waarnemers eindelijk toegang gekregen tot enkele tot nu toe geheime nucleaire faciliteiten en heeft Iran onduidelijkheden over eerdere nucleaire activiteiten grotendeels opgehelderd.

Iran noemt de westerse informatie in het IAEA-rapport „zonder basis” en „gefabriceerd”. Volgens het Iraanse hoofd van de nucleaire onderhandelingen, Saeed Jalili bewijst het rapport dat de Iraanse activiteiten „vreedzaam” zijn. „Ik feliciteer Iran met het succes en met de overwinning die het gevolg is van zijn verzet tegen [inperking van zijn] nucleaire rechten”, aldus Jalili. „Wat ons betreft is de zaak hiermee gesloten.”

De Amerikaanse regering ziet in het rapport juist de bevestiging dat Iran nog steeds uit is op de ontwikkeling van een kernwapen. Een woordvoerder van de Amerikaanse National Security Council zei gisteren dat het Witte Huis „teleurgesteld” is over de uitkomsten het rapport, omdat Iran doorgaat met de verrijking van uranium, tegen de uitdrukkelijke wens van de Veiligheidsraad in.

De Amerikanen zullen in de Veiligheidsraad pleiten voor nieuwe sancties tegen Iran. Een nieuwe resolutie moet de mogelijkheden voor Iraniërs die betrokken zijn bij het kernwapenprogramma om vrij te reizen verder inperken. Daarnaast zou de handel in materiaal dat zowel voor nucleaire als andere doeleinden bestemd kan zijn aan banden moeten worden gelegd. De Amerikaanse VN-ambassadeur Zalmay Khalilzad gaat er van uit dat een resolutie van die strekking eind volgende week in stemming kan worden gebracht. (Reuters, AP, AFP)