Hebt u even?

‘Gouverneur Huckabee is 100 procent Pro-Life!’ Meevechten in Huck’s Leger.

Het is de avond voor de primary van Wisconsin en Republikeins presidentskandidaat Mike Huckabee vraagt ongeveer ieder half uur per e-mail om hulp. Ik ben immers een ‘Huckabee Ranger’.

Ik wil meedoen in verkiezingscampagnes en ik meldde me ook aan via de website van Huckabee. Kreeg een wachtwoord en daarmee een eigen webpagina (‘Mijn Huckabee’), om bij te houden hoeveel geld ik inzamel voor Mike Huckabee, hoeveel mailtjes ik verstuur om anderen te wijzen op de talenten van Mike Huckabee en hoeveel mensen ik bel om Mike Huckabee aan te bevelen. Maar bij deze Huckabee Ranger staat alles nog op nul. Zouden ze het doorhebben?

Ik telefoneerde al voor Obama en mocht meekijken bij het organiseren van een Obama-fundraiser. Maar ik wil meedoen in campagnes van om het even welke kandidaat. Dat blijkt moeilijker dan het leek. Team-Hillary bijvoorbeeld, wil me niet. Ze hebben al vier keer gebeld. Kan ik komen helpen? Steeds gaat het zo:

,,Ja, heel graag, en ik wil er ook over schrijven.”

,,Dat kan absoluut niet en je bent er dus om negen uur?”

Het aplomb waarmee de Hillary’s onmiddellijk de baas over je beginnen te spelen. Dat is echt een ervaring.

,,Maar ik schrijf in een taal die Hillary’s kiezers toch niet begrijpen…”

,,Nee hoor! Neenee! Dan kun je niet komen!”

Bij McCain lukt het ook nog niet. Zelfs nadat ik me voor een tweede keer via zijn website heb aangemeld, nu bereid tot „alles”, neemt niemand contact op. En het campagnecentrum in Washington wil alleen fulltime vrijwilligers.

Team-Huckabee belt evenmin. Maar als Huckabee Ranger heb ik alleen een telefoon nodig, een computer en mijn Ranger-wachtwoord voor de besloten website van ‘Hucks Army’. Het niet onvriendelijke hoofd van de conservatiefste en meest evangelical presidentskandidaat, is hier vervangen door een oprukkende pantserwagen ( ‘Geloof. Familie. Vrijheid.’)

Binnen ‘Huck’s Army’ zijn namen en telefoonnummers van kiezers in Wisconsin te vinden. Nu het telefoonscript downloaden en printen, met de precieze tekst van wat ik straks moet zeggen. Dan even oefenen op het wervend uitspreken van de cruciale zinnen:

„Gouverneur Huckabee is 100 procent Pro-Life!”

„Mike Huckabee voorkomt dat illegale vreemdelingen de belasting ontduiken!”

„Mike Huckabee beschermt wapenfabrikanten!”

Het helpt om te denken aan de geneesmiddelencommercials, die hier op televisie worden uitgezonden. De wet verplicht fabrikanten om in die spotjes alle mogelijke griezelige bijwerkingen hardop op te sommen. Ongeveer die terloopse, beminnelijke toon probeer ik aan te slaan.

Nu diep ademhalen. En nog even aan McCain denken. Die gaat toch winnen, dus over alle kiezers die ik zo voor Huckabee ga binnenslepen met mijn nieuwe televisiestem, hoef ik me niet al te schuldig te voelen. Nummer draaien.

„Hello! U spreekt met Margriet Oostveen en ik ben vrijwilliger voor de presidentscampagne van Mike Huckabee. Gouverneur Huckabee is 100 procent Pro-Life en de enige kandidaat die door de Wapen Bezitters van Amerika ‘een trouwe vriend van wapenbezitters en het Tweede Amendement’ wordt genoemd…”

Oeps. Het ‘geen pardon voor illegale immigranten’ vergeten. Maar het geeft niet want aan de andere kant van de telefoonlijn begint toch al iemand te schreeuwen.

„Ga weg en laat me met rust!”

In totaal zal ik veertig telefoonnummers draaien. Vier mensen gaan schreeuwen. Misschien zou ik dat als gewoon mens ook doen. Maar als Huckabee Ranger, merk ik tot mijn verbazing, ben ik beledigd.

Nummer draaien, tevergeefs. Zes van de veertig nummers uit de Huckabee-telefoonbank zijn buiten werking.

Nummer draaien. Heel snel excuses maken: acht mensen zeggen dat ze al voor de derde, vierde, vijfde keer worden gebeld namens Huckabee. Vijf mensen verbreken meteen de verbinding.

Blijft over: zeventien mensen om te werven. Twee voicemails. En ik maak te vaak de fout te informeren of ze een minuutje hebben. Dat staat niet in het script, dat wil dat ik zonder genade opruk naar 100 procent Pro-Life.

„Hebt u een minuut?”

„Nee!”

„Ik zit nét op een andere lijn.”

„Nee!”

„Andere lijn!”

Eén aardige mevrouw wil naar alles luisteren. Met engelengeduld laat ze mij door het volledige script worstelen, via de Wapen Bezitters van Amerika, stuntelend langs Familiewaarden en de Oorlog tegen Terreur, door naar Belastingen.

Ze twijfelt nog tussen Huckabee en McCain.

„Ik denk aan McCain, weet je, uit solidariteit met de partij. Ik bedoel: omdat hij straks de nominatie tóch gaat winnen. Maar Huckabee. Kijk, jij en ik hebben nog steeds een boodschap te verspreiden, toch?”

„Eh. Ja!”

Pro-Life! Pro-Life? Pro-Life? Moet ik nu iets over Pro-Life zeggen? Koortsachtig bladeren naar ‘Familiewaarden’. Is McCain níet Pro-Life dan? Of wel? Maar ze haalt me al in.

,,Ach weet je. McCain wint toch al. Ik stem op Huckabee!”

Klokgelui. Trompetgeschal.

„Dank u wel! Oh, dank u!” Twee uur door het stof voor Huckabee en je gaat het nog menen ook.