Haase kan toernooi niet redden

Het World Tennis Tournament werd gisteren uitgeroepen tot ‘het beste ATP-toernooi van het jaar’. Alles klopt, alleen de toptennissers ontbreken in het finale weekeinde.

Robin Haase had een week geleden nooit kunnen bevroeden dat hij zou worden afgeschilderd als de man die het World Tennis Tournament moest redden. De twintigjarige Nederlandse proftennisser was gisteren de laatste publiekstrekker in het zwaar gedevalueerde toernooi van Rotterdam. In de aanloop naar de kwartfinales tegen Michael Llodra riep Haase vol bravoure: „Ik ga wraak nemen voor Raemon Sluiter.”

Haase had in de eerste twee rondes zelfvertrouwen opgedaan met zijn overwinningen tegen Andy Murray en Michael Berrer. De nummer één van Nederland slaagde er gistermiddag in een volgepakt Ahoy niet in zich te wreken op de speler die dinsdag een einde aan de carrière van Sluiter had gemaakt. Llodra nam op zijn beurt sportief revanche voor de twee nederlagen die hij vorig jaar leed tegen Haase. De linkshandige tennisser won met 7-6 en 7-6 en beroofde toernooidirecteur Richard Krajicek van zijn laatste troef. Llodra stuit vandaag op Ivo Karlovic. De andere halve finale gaat tussen Robin Söderling en Gilles Simon.

In de aanloop naar de 35ste editie van het World Tennis Tournament hield vrijwel niemand er rekening mee dat spelers van het kaliber als Haase en Llodra zouden strijden om een plek in de halve finale. De Nederlandse nummer 94 en de Franse nummer 58 stonden zelfs te laag op de wereldranglijst om rechtstreeks tot het ATP-toernooi te worden toegelaten. Haase kreeg één van de drie wildcards toebedeeld en Llodra werd pas na afzeggingen van Novak Djokovic, Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils toegang verleend tot het hoofdtoernooi.

Haase en Llodra stonden de eerste dagen in de schaduw van toppers als Rafael Nadal, Lleyton Hewitt, Marcos Baghdatis, Andy Murray, Nikolai Davidenko en David Ferrer. Het tweetal behoorde echter wel tot de categorie tennissers die op een toernooi als dat van Rotterdam vechten voor iedere kans. Mindere goden als Haase en Llodra moeten in het ATP-circuit hopen op mindere optredens van de wereldtoppers. Dat echter alle acht geplaatste spelers nog voor de kwartfinales van het toernooi waren uitgeschakeld, hadden ook zij niet verwacht.

In de kleedkamers van het Rotterdamse sportpaleis sprak het overgebleven achttal onderling over de uitgelezen mogelijkheid om morgen een plek op de boarding te verdienen tussen voormalige winnaars als Jimmy Connors, Björn Borg, Boris Becker, Lleyton Hewitt en Roger Federer. Haase koesterde vooraf vooral de hoop dat hij tegen Llodra een plaats in het laatste weekeinde van het toernooi kon afdwingen. Onder luid gejuich betrad hij gisteren Ahoy.

Haase liet in zijn partij tegen Llodra opnieuw zijn grote talenten zien. De kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam combineert een vechtersmentaliteit aan een agressief en aanvallend spelletje. Haase wist in zijn nog prille loopbaan al toppers als Tomas Berdych, Marcos Baghdatis en Ivan Ljubicic te verslaan. En deze week rekende hij op het centre court van Ahoy af met de nummer tien van de wereld, Andy Murray. Daar staat tegenover dat Haase ook partijen verloor van middelmatige spelers als Lukas Lacko, Michal Przysiezny en George Bastl.

Haase speelde gisteren een redelijke partij, maar wist niet boven zichzelf uit te stijgen. De zeer sterk serverende Fransman was twee keer de beste in een tiebreak. Llodra liet zich – net als Murray en Nadal – in positieve bewoordingen uit over de toekomst van de hoop van het Nederlandse tennis. Ze schilderden Haase stuk voor stuk af als een intelligente speler met grote mogelijkheden. Hij kwam echter te kort om het gisteren als ATP Tournament of the Year onderscheiden evenement sportief te redden.

Volg de wedstrijden in Ahoy via www.abnamrowtt.nl