Gezondheidschecks

‘Mijn vader en mijn opa waren ondernemer en daarom begon het te borrelen en wilde ik weten of ik ook ondernemersbloed had. Tot een jaar geleden was ik loonslaaf. Ik ben organisatiepsycholoog en de laatste jaren werkte ik bij een reclamebureau. Wat ik als ondernemer precies wilde, wist ik niet, dus ik heb met veel mensen gesproken.

Zo kwam ik in contact met een internist en een hoogleraar vasculaire geneeskunde. Zij hadden onderzoek gedaan onder 425.000 vijftigplussers naar de invloed van een ontstekingseiwit op het hart- en vaatziekterisico. Door dat onderzoek wisten zij dat er behoefte is aan preventieve gezondheidschecks.

We hebben vorig jaar samen ‘morgen gezond weer op’ opgericht. We zijn alle drie aandeelhouder. Ik werk in het bedrijf, met een projectleider en een verpleegkundige, en zij zijn er op de achtergrond bij betrokken. Hoewel we inmiddels zo’n duizend gezondheidschecks hebben gedaan, weten we dat de groei nu nog niet in de particuliere markt zit. Verzekeraars richten zich daar ook op en die kunnen het op dit moment goedkoper.

Proefondervindelijk hebben we vastgesteld dat we ons op bedrijven moeten richten. Die werken nu vaak samen met Arbodiensten, maar daar kunnen wij goed mee concurreren, want we zijn sneller, efficiënter en goedkoper. We hebben drie mobiele units, omgebouwde bussen, waarmee we naar een bedrijf gaan. We leveren een zogeheten check op maat, bijvoorbeeld met longonderzoek in de zware industrie of rsi-onderzoek in de administratieve sector. Voor bedrijven betekent dat minder ziekteverzuim en lagere kosten. Een gezond bedrijf presteert beter, zo simpel is het.

Mijn medeaandeelhouders hebben de mobiele units gefinancierd, maar nu zoek ik additionele financiering om de acquisitie goed op te zetten. Het is de bedoeling dat we snel groeien en met onze mobiele units en een pool van freelance verpleegkundigen door het hele land werken.

Als je in loondienst werkt, krijg je je salaris, ook al voer je een dag niet veel uit. Het leven van een ondernemer is beslist harder, dat heb ik wel gemerkt. Maar het is vooral leuk en spannend. Mijn vrienden zeggen dat ik er vrolijker van geworden ben.”

Wilma van Hoeflaken