Fransen drukken Nederlandse euro’s

Drukkerij Joh. Enschedé raakt bijna de helft van de drukorder voor Nederlandse eurobiljetten kwijt aan de beursgenoteerde Franse drukker Oberthur. Joh. Enschedé, die nu nog alle Nederlandse euro’s drukt, heeft bij de openbare aanbesteding van de drukorder „meer dan de helft” van de opdracht binnengehaald. Dat meldt directeur Arie Piet van Joh. Enschedé.

Daarmee blijft het familiebedrijf uit Haarlem verzekerd van werk dat het sinds 1814 voor De Nederlandsche Bank (DNB) uitvoert. Het contract, volgens Arie Piet een „substantieel bedrag”, gaat over het aandeel eurobiljetten dat Nederland in 2009 mag drukken. Verdere details wil hij niet geven. Ook DNB wil niets zeggen over de aanbesteding.

Als alles goed gaat, zegt Piet, loopt de drukopdracht door in 2010 en 2011. Die optie is in de overeenkomst opgenomen. Daarom gaat Joh. Enschede nu investeren in nieuwe apparatuur om de volgende generatie eurobiljetten met nieuwe veiligheidskenmerken te kunnen drukken. Die zou de Europese Centrale Bank (ECB) vóór 2010 presenteren.

Oberthur is de op twee na grootste particuliere drukkerij van bankbiljetten in de wereld. Sinds 1940 drukt het bedrijf bankbiljetten in opdracht van de Franse centrale bank. Daarnaast produceert het bedrijf ook onder meer plastic betaalkaarten, kraskaarten en toegangskaartjes.

De aanbesteding van drukorders is al sinds 2005 verplicht. Dat het zo lang heeft geduurd voor DNB tot een aanbesteding overging, wijten drukkers en DNB aan „de complexiteit” van het hele proces. Vooral de veiligheidsprocedures en de productie van de biljetten zijn omslachtig. Naast Nederland hebben Finland, Luxemburg en Slovenië de productie aanbesteed. In Duitsland moet dat nog gebeuren. Andere Europese centrale banken werken met staatsdrukkerijen die verbonden zijn met de centrale bank. Zij hoeven niet aan te besteden.

Na 2012 zijn het niet langer de centrale banken die aanbesteden, maar de Europese Centrale Bank. Die verdeelt de opdrachten tussen commerciële Europese drukkers. Staatsdrukkerijen blijven verzekerd van hun aandeel in eurobiljetten, ook na 2012. Dat komt doordat de toewijzing voor de jaarlijkse productie per euroland opgedeeld blijft. Als staatsdrukkerijen ervoor kiezen om niet mee te dingen in de Europese aanbestedingen, krijgen ze de order van eurobiljetten van hun centrale bank.

Niet alle bankbiljetten in de kluizen van DNB worden in Nederland gedrukt. Per jaar krijgt een land slechts de druk van één of twee biljetten toegewezen. Waneer er andere coupures nodig zijn, dan kan de centrale bank bij een buitenlandse collega terecht. Voor 2009 zal Joh. Enschedé briefjes van 20 en 50 euro drukken.