Film van de dag

Beeld uit Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (Kim Ki-Duk, 2003). GEEN CAPTION A-film

Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring. De negende film van de Koreaan Kim Ki-Duk speelt zich af op een fabelachtige locatie, een meer omgeven door bergen en bos, waardoor hij flink kan uitpakken met een door de natuur ingegeven mise-en-scène. Middenin het meer ligt een drijvend huis waarin een monnik de principes van het boeddhisme onderwijst aan zijn jonge leerling. Naast het eenvoudige verhaal over groei, liefde, lijden en verlossing is Spring vooral de film van een regisseur die laat zien dat hij een echte cineast is. In zijn eerdere films kwam die visuele kant te spaarzaam aan bod. Kim Ki-Duk heeft dan ook een opleiding tot tekenaar achter de rug in Europa. Met deze film leverde hij een onvervalst meesterwerk af waarin voor het eerst zijn lyriek en visie op het wrede leven in balans zijn, zoals het een film over boeddhisme betaamt.(Kim Ki-Duk, 2003, ROK/D), België 2, 21.25-23.05u.

André Waardenburg