Film van de dag

The Ladykillers. De kans dat de gebroeders Coen er morgen vandoor gaan met een Oscar voor hun nieuwe meesterwerk No Country for Old Men is behoorlijk groot. De film heeft acht nominaties, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Eerder wonnen de broers al een BAFTA voor beste regisseur. Zelfs als ze een wat mindere film maken, zoals The Ladykillers, is deze nog altijd superieur aan doorsnee-Hollywoodvoer. Ze verplaatsten hun remake van de gelijknamige, zeer Britse Ealing-komedie uit 1955 naar het zuiden van Amerika, naar de oogverblindende schoonheid van de Mississippi-delta. Tom Hanks speelt de hoofdrol als zalvende, zinsconstructies bouwende bedrieger die met een aantal maten een oud vrouwtje gebruikt voor een snood plan. Ze doen zich voor als musici die haar kelder gebruiken als oefenruimte, maar ondertussen bereiden ze een roof voor. Met prachtige authentieke gospelmuziek.(Joel en Ethan Coen, 2004, VS), BBC2, 22.30-0.10u.André Waardenburg