Duurder tweede huis

De eigenaar van een recreatiewoning die de wet eerbiedigt, moet extra belasting betalen omdat zijn buren de wet aan hun laars lappen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de vice-president van het Amsterdamse gerechtshof mr. Onnes.

De betrokkene heeft een vakantiehuis van 170.000 euro op een recreatiepark in Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug). Het is verboden daar permanent te wonen. Sommige mensen doen dat toch. De gemeente gedoogt dit. Kopers denken dat ze echt permanent in het park mogen wonen. Ze tellen grif 185.000 euro neer voor een huis waarin ze juridisch illegaal wonen.

De gemeente doet of zijn neus bloedt en slaat de permanente bewoners voor 185.000 euro aan in de Onroerende zaakbelasting. Maar ook bij de buren die zich wel aan de wet houden, hanteert de gemeente een te belasten waarde van 185.000 euro. Volgens de rechter is dat terecht. Als die buren hun vakantiebungalow verkopen en zouden suggereren dat permanente bewoning is toegestaan, raken ze het ook kwijt voor 185.000 euro; dat is dus de echte waarde.

meer over deze uitspraak in nrc.nl/geld