De lezer schrijft over het onderwijs, vage wolkjes en Kenia

Drie zeer uiteenlopende zaken houden mij bezig:

Hulde voor de grote en consistente aandacht in NRC Handelsblad voor het wel en wee van ons onderwijs.

Mogen de vage wolkjes grijs die nu de bovenhoeken van uw pagina’s sieren weer de vormkracht krijgen van weleer en de lezer met helder zwarte letters aangeven waar hij/zij zich in de krant bevindt?

Een prangender vraag: hoe staat het met Koert Lindijer en zijn familie in Kenia?

Guido Everts

Amstelveen

De krant antwoordt

Over de ‘grijze wolken’ bovenaan de pagina’s: behalve chic vinden wij ze vooral functioneel. De trefwoorden Binnenland, Buitenland, Kunst et cetera zorgen er op bescheiden wijze voor dat de lezer weet wat hij op de onderhavige pagina kan verwachten. De harde zwarte letters van weleer vonden we een beetje schreeuwerig. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de meeste lezers onze gemoderniseerde vormgeving een vooruitgang vinden, inclusief deze aanduiding van de verschillende rubrieken.

Over het laatste punt van de lezer: Koert Lindijer beschreef in de krant hoe het geweld in Kenia zijn leven beïnvloedde. Daarom is het een terechte vraag hoe het nu gaat met hem en zijn gezin.

„Opeens was ik geen toeschouwer meer”, schreef onze correspondent op 5 januari vanuit Nairobi. „Doelgericht op een oorlog afgaan in andermans land is een heel ander verhaal dan wanneer het geweld de drempel van je eigen bestaan bereikt. De razendsnel om zich heen grijpende verwoesting die ik de afgelopen jaren heb beschreven in Somalië, Congo en andere ‘mislukte staten’ bedreigt nu in Kenia ineens mijn eigen uitgebreide familie.”

Het gaat gelukkig goed met hen, zo laat Koert Lindijer weten. De situatie in Kenia is nog steeds onderwerp van veel gesprekken thuis in Nairobi, maar de onlusten hebben zijn gezin niet meer bereikt sinds zijn vrouw (een Kikuyu, van de stam van president Kibaki) begin vorige maand in Nairobi verzeild raakte in demonstraties van oppositieaanhangers. Die gebeurtenis was bedreigend maar liep gelukkig met een sisser af. Het geweld in Kenia is de afgelopen week flink geluwd, wat in de dagelijkse beslommeringen ruimte biedt voor andere zaken dan de politiek. Koert Lindijer zegt zelf: „Kenia is rustiger maar met een politieke patstelling en zoveel andere gebarsten probleempuisten houdt niemand zichzelf voor de gek. Niemand denkt dat er iets is opgelost.”

De vrouw van onze correspondent, over wie hij 5 januari in de krant schreef dat ze op gymschoenen liep zodat ze snel kon wegrennen, draagt inmiddels weer haar moderne schoenen naar het werk. De kinderen hebben hun verloren schooldagen ingehaald. Maar hun neefjes en andere leden van de uitgebreide familie die een universitaire opleiding volgen, kunnen niet terug omdat hun etnische groep is gevlucht uit de steden waar ze studeerden.

Dat zijn ervaringen die tonen hoe het land nog steeds akelig op zijn kop staat. Dat betekent ook, zoals onze correspondent het formuleert, „dat het verhaal nog lang niet voorbij is en een lange journalistieke uitdaging mij en ons wacht”. „De spanning blijft, iedere dag.”

Birgit Donker Hoofdredacteur

Reacties:

nrc.nl/lezerschrijftNieuwe kwesties:

lezerschrijft@nrc.nl