Davis verrast Nederlanders op schaatsmijl

De Amerikaanse schaatser Shani Davis heeft de wereldbeker 1.500 meter gewonnen. Hij won gisteren de finale en passeerde in het eindklassement Simon Kuipers, Erben Wennemars en Mark Tuitert.

In een vrijwel uitverkocht Thialf was Davis met een winnende tijd van 1.45,25 een klasse apart. Beste Nederlander was Sven Kramer, die in 1.45,87 vierde werd en zich daarmee plaatste voor de WK afstanden over twee weken in Nagano. De drie Nederlandse specialisten die het klassement op de 1.500 meter aanvoerden kwamen in eigen huis niet in de buurt van het podium. Kuipers, die riant aan de leiding ging, werd slechts negende. Wel klopte hij in een rechtstreeks gevecht wereldrecordhouder Wennemars, die als tiende eindigde. Tuitert was niet ontevreden met een vijfde plaats. „Zijn Simon en ik tweede en derde in het eindklassement? Dat is toch mooi. Davis is een klasse apart.”

Behalve om de wereldbeker vochten de drie Nederlandse milers ook een onderling prestigeduel uit. Ooit waren ze ploeggenoten. Wennemars werd in 2003 wereldkampioen in Berlijn, Tuitert won een jaar later de wereldbeker. „We helpen elkaar het hele jaar, alleen op de wedstrijddag zijn we tegenstanders”, zeiden ze eensgezind. Een jaar later mengde ook hun jonge ploeggenoot Kuipers zich in de strijd. Met z’n drieën sprongen ze na een wereldbeker in de auto op weg naar Erfurt, om elkaar in trainingen naar nog snellere tijden op te stuwen. Aan het einde van het seizoen 2004-2005 glorieerde de ploeg van coach Jac Orie bij de wereldbekerfinale op het podium: 1. Tuitert, 2. Kuipers, 3. Wennemars. Tuitert won bovendien weer het eindklassement.

In het olympisch seizoen dat volgde, ging het mis tussen de drie. Na een moeilijke start en mislukt NK sprint stapte Wennemars in januari over naar concurrent TVM. Tuitert en Kuipers, die vlak vóór Wennemars nog wel vierde werd op de Spelen, voelden zich het slachtoffer van de breuk. Bij de DSB-ploeg zagen zij met argusogen hoe Wennemars vorig jaar de wereldbeker 1.500 meter won.

Dit seizoen schitterde de tweevoudig wereldkampioen sprint opnieuw, met een evenaring van het wereldrecord van Shani Davis (1.42,32). Maar een week later verpulverden ook Kuipers (1.42,37) en Tuitert (1.42,87) hun persoonlijke records. Wennemars zakte in de loop van het seizoen weg en plaatst zich nu op de 1.500 niet voor de WK afstanden. Kuipers en Tuitert deden dat wel. Zo waren er naast Davis in Thialf gisteren nóg twee winnaars.