Champagnesocialisten vallen prachtig door de mand

In zijn verslag van de PvdA-bijeenkomst naar aanleiding van het eenjarig bestaan van het kabinet (NRC Handelsblad, 14 februari) is redacteur Coen van Zwol wel erg gericht op het `zure` gehalte van de eigenaardige politieke verjaardag. Van Zwol schuwt hierbij niet, in navolging van de PvdA-bewindslieden, om de Italiaanse prosecco te degraderen tot `goedkope nepchampagne`. Aan de citaten te zien zijn de ministers van sociaal-democratische huize niet in staat om de kwaliteiten van de diverse mousserende wijnen te onderscheiden, immers het is `maar prosecco` en het feestje moet wel calvinistisch blijven, aldus Bos.

Tekeningen Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

Hoe erg kan men er naast zitten? Prosecco is alles behalve een goedkope versie van champagne. Het maken van de mousserende wijn is een lange Italiaanse traditie die een hoogwaardig product voortbrengt die zeer goed kan concurreren met de te duur betaalde champagne. Prosecco drinkt prettiger weg, is minder scherp en daardoor een zeer aangenaam aperitief dat de strijd met de overgewaardeerde reputatie van champagne prima aankan.

Met het snobben van deze drank vallen de champagnesocialisten prachtig door de mand en het bijbelse gezegde `parels voor de zwijnen` lijkt me dan ook uitstekend toepasbaar op het feestje van Wouter Bos en zijn kornuiten. Gezien het zure gehalte van de bijeenkomst was het gepaster geweest om een champenoise of een Spaanse cava te schenken. De PvdA heeft nog een lange beschavingsweg te gaan.