Carice van Houten en Zwartboek weer genomineerd

LOS ANGELES, 23 febr. De Nederlandse actrice Carice van Houten is genomineerd voor een Saturn Award. Ze ontvangt de nominatie voor haar rol als joodse onderduikster in Zwartboek. De Saturn Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste spannende film. Zwartboek zelf is ook genomineerd, in de categorie beste internationale productie. Van Houten moet het in haar poule onder meer opnemen tegen Amy Adams (Enchanted), Helena Bonham Carter (Sweeney Todd), Naomi Watts (Eastern Promises) en Belen Rueda (The Orphanage). In de race om de prijs voor beste internationale productie moet Zwartboek competeren met onder meer Daywatch (Rusland), Sleuth (Engeland) en The Orphanage (Spanje). De meeste nominaties gingen naar de actiethriller 300, over de Slag bij Thermopylae, die in tien categorieën kans maakt op een prijs. Daarna volgen Harry Potter and the Order of the Phoenix (negen nominaties) en Sweeney Todd (acht). De ereprijs gaat dit jaar naar de Mexicaanse regisseur Guillermo Del Toro, die onder meer Pan`s Labyrinth en The Orphanage maakte. De uitreiking van de Saturn Awards, ditmaal voor de 34e keer, heeft plaats op 24 juni.