Britten: 5.000 stageplekken in media en kunstsector

Jonge mensen in Groot-Brittannië krijgen door de overheid betaalde stageplaatsen in de wereld van kunst en media. In totaal komen er 5.000 stageplekken bij instellingen als het Tate museum in Liverpool en muziekmaatschappij Universal.

Dit heeft het ministerie van Cultuur gisteren bekendgemaakt. De stages zijn onderdeel van een plan om de creatieve sector in Groot-Brittannië economisch te versterken. Het plan doet daarmee denken aan de Nederlandse programma’s voor de ‘creatieve economie’, die zijn geïntroduceerd door Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur in het vorige kabinet-Balkenende.

De stages kosten de regering ongeveer 70 miljoen pond (94 miljoen euro) en zullen in 2013 hun beslag krijgen. Tot de partijen die meedoen behoren Aardman Animations, EMI, Royal Opera House, Royal Shakespeare Company, National Trust and Royal Liverpool Philharmonic.

Daarnaast wil Groot-Brittannië vijf nieuwe ‘centres of excellence’ oprichten voor onder meer speelfilms, mode en animatiefilms. Het land wil ook een mondiale conferentie over de ‘creatieve economie’ naar het model van het jaarlijkse World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Kinderen en jonge mensen kunnen zich vijf uur per week bezighouden met cultuur – op school en daarbuiten. Voor jonge musici in achterstandswijken komen er oefenruimten en podia; daarvoor is 500.000 pond (670.000 euro) beschikbaar. (BBC)