Bijna dood

Cardioloog Van Lommel doet krasse uitspraken over bijna-dood ervaringen in Zaterdag & cetera van 9 februari, waar deskundige hersenonderzoekers het niet mee eens zijn (zie b.v. skepdic.com/nde.html en mortalminds.woerlee.org). Van Lommel leest die weerleggingen niet; die vindt hij `karaktermoord`. Dat zou best zijn, als Van Lommel niet zijn onwetenschappelijke visie op bewustzijn gebruikte om te pleiten tegen orgaandonatie. Hij heeft ”nee ingevuld op zijn donorcodicil.” De meeste NRC lezers zullen iemand zoals Van Lommel, die gelooft in paranormale verschijnselen, niet serieus nemen, maar te vrezen valt dat er toch mensen zijn die, verontrust door de pseudo-wetenschappelijke uitspraken van dokter Van Lommel, hun codicil weggooien. Daarvoor is geen wetenschappelijke grond.

    • Piet Borst