Beurzen VS veren op na ‘Ambac-plan’

Het reddingsplan voor de in grote problemen verkerende Amerikaanse obligatieverzekeraar Ambac zal maandag of dinsdag worden gepresenteerd. Dit stellen Amerikaanse en Britse media op basis van anonieme bronnen.

Het bericht zorgde gisteren voor veel commotie op Wall Street. De Dow-Jonesindex en Nasdaq, die beiden de hele handelsdag in de min stonden, wisten de verliezen in een half uur weg te werken. De Dow-Jonesindex sloot de sessie af met een plus van 0,8 procent en de technologiebeurs Nasdaq met een winstje van 0,2 procent. Eerder op de dag stonden de koersen in de VS, evenals die in Europa, juist onder druk omdat beleggers zich opnieuw zorgen maakten over de impact van de kredietcrisis op de financiële fondsen.

De berichten van onder meer de Amerikaanse televisiezender CNBC en het Britse persbureau Reuters dat een reddingsplan voor Ambac bijna klaar is zorgde voor een ommekeer. Het – vooralsnog onbevestigde – bericht stelt dat een bankenconsortium met daarin onder meer Citigroup, UBS en Royal Bank of Scotland, samenwerken met de staat New York om een oplossing te vinden voor Ambac. Eerder deze maand lanceerde superbelegger Warren Buffett ook al een reddingsplan voor de obligatieverzekeraars.

Obligatieverzekeraars staan garant voor leningen van overheden die met deze leningen bijvoorbeeld investeringen in scholen en ziekenhuizen financieren. De tweede obligatieverzekeraar van de VS heeft dringend kapitaal nodig. Als zij dit niet krijgt riskeert Ambac het verlies van de AAA-rating van de kredietbeoordelaars. Dit kan bij andere financiële instellingen tot nieuwe afboekingen leiden omdat het risico dat zij lopen met investeringen in de obligatieverzekeraar toeneemt. Ambac is niet de enige, maar wel een van de grotere verzekeraars in problemen. Deze problemen ontstonden als gevolg van de kredietcrisis.