Besluit Sarkozy wekt wrevel journalisten

President Sarkozy heeft deze week de echtgenote van zijn minister van Buitenlandse Zaken benoemd tot nummer twee van de nieuwe holding voor Franse internationale tv- en radio-zenders, France Monde.

De Belgische journaliste Christine Ockrent wordt in deze functie verantwoordelijk voor de nieuwsverslaggeving van de tv-zenders France 24 – het ‘Franse CNN’ – en TV5 en van de radiozender RFI, onder meer over haar echtgenoot Bernard Kouchner, minister sinds vorig jaar.

Journalistenvakbonden en redactiecomités hebben geprotesteerd tegen de benoeming omdat zij vrezen dat de geloofwaardigheid van de zenders gevaar loopt.

Op haar beurt heeft Ockrent zich daar weer boos over gemaakt. Ze noemde het gisteren „vernederend” dat ze „gereduceerd wordt tot vrouw van”. Verschillende vrouwelijke Franse tv-journalisten hebben zich de afgelopen jaren teruggetrokken om hun relaties met politici.

Ockrent geldt al jaren als vedette van de Franse politieke verslaggeving op tv, met een bijzondere interesse voor internationale thema’s. Ze is vaker in opspraak gekomen, onder meer omdat ze na Kouchners benoeming begon aan een nieuw politiek programma bij France 3. Bovendien bleek zij tegen forse vergoeding een wekelijkse column aan France 24 te leveren, dat onder de premier valt.

Haar benoeming is extra pikant, omdat de hervorming die Sarkozy bij de internationale zenders wil doorvoeren, op zichzelf al omstreden is. De drietalige nieuwszender France 24 wordt exclusief francofoon en onder dezelfde leiding gebracht als TV5, een samenwerkingsverband van Franstalige landen. België, Zwitserland en Canada hebben gedreigd zich terug te trekken als Sarkozy TV5 naar zijn hand zet. Sarkozy gaat daaraan voorbij: hij heeft Alain de Pouzilhac, president van France 24, benoemd tot directeur van France Monde.