Banken VS juist nu interessant

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn sinds afgelopen zomer flink opgeschud. Voor 2008 komt het aan op expertise en het op tijd kopen én verkopen van de juiste aandelen.

Voor beleggers in de Verenigde Staten wordt 2008 het jaar van stockpicking, het kiezen van de juiste aandelen op het juiste moment. Anders dan in het afgelopen beleggingsjaar is het uitkiezen van een bepaalde sector die het goed zal gaan doen nu niet de beste manier om winst te gaan maken.

Sinds de zomer van 2007 is er veel veranderd op de beurzen. Waar begin 2007 alles waarin belegd werd steil omhoog ging, lijkt nu alles naar beneden te gaan. Aangevoerd door de grote zakenbanken, is de groei van de S&P 500, de graadmeter voor het Amerikaanse bedrijfsleven, tot stilstand gekomen. Beleggers verloren volgens een recent onderzoek in één maand tijd al 3.600 miljard euro aan beurswaarde (sinds het begin van 2008).

Grote professionele beleggers hebben net zo veel te lijden gehad van de crisis als de kleine beleggers. Dat is pijnlijk voor hen, maar vooral voor hun klanten die in de veronderstelling leefden dat hun geld bij de professionals beschermd zou zijn tegen al te grote koersdalingen. In goede tijden maakt iedereen winst en valt het niet op als een professionele belegger zijn zaakjes niet op orde heeft. Maar in slechte tijden kan de pijn dubbel zo hard aankomen.

Veel beleggingshuizen zijn dan ook naarstig op zoek naar nieuwe methodes om ook in de huidige onrustige markten behoorlijke rendementen te halen. Een van de grotere huizen is de Britse vermogensbeheerder Threadneedle, oorspronkelijk afkomstig van het pensioenfonds van British American Tobacco, maar inmiddels onderdeel van financieel adviesbureau Ameriprise Financial.

Threadneedle heeft een uitstaand vermogen van 150 miljard dollar (ruim 100 miljard euro), en daarvan staat ongeveer 10 miljard dollar uit op de Amerikaanse beurzen. Fondsmanager voor de Amerikaanse beleggingen Richard Wilson van Threadneedle was deze week in Nederland voor enkele bijeenkomsten met klanten, waar hij de nieuwe strategie voor 2008 uit de doeken deed.

De hamvraag waar veel beleggers zoals Wilson mee worstelen is de vraag of Fed-voorzitter Ben Bernanke in staat zal zijn de Amerikaanse economie te behoeden voor een recessie. Wilson daarover: „Dat zal heel moeilijk worden. De Amerikaanse economie krijgt een duw, maar hoe groot die zal zijn en wanneer die precies zal optreden is niet te zeggen.” Wilson wordt gesterkt in zijn analyse door de feiten. Wat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de afgelopen maanden ook heeft gedaan, niets hielp.

Enorme (onverwachte) renteverlagingen, enorme kapitaalinjecties, het leidde tot niets. Gevolg is dat de rente in de VS nu op 3 procent staat, en gecombineerd met een inflatie van 4,3 procent betekent dat een negatieve rente.

Dat leidt tot de bizarre situatie dat het voor Fed-voorzitter Ben Bernanke te hopen valt dat de Amerikaanse economie in een recessie terecht komt. Immers: de inflatie volgt normaal gesproken de economische groei. En als die groei stagneert (en zelfs omslaat in een krimp) dan zal met enige vertraging ook de inflatie dalen. Het grote risico voor Bernanke is dat hij de rente verder verlaagt tot de door de markt gewenste 2 procent, terwijl de inflatie blijft steken op 3 procent of meer. Daarmee ontstaat een negatieve effectieve rente, die de inflatie verder zal aanjagen.

Wilson van Threadneedle plaatst echter zijn vraagtekens bij de inflatie. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge olieprijs en is dus ‘vervuild’. De onderliggende inflatie (exclusief olie) valt alleszins mee. Threadneedle gaat er vanuit dat de inflatiepiek achter de rug is. Daarbij, constateert Wilson, zijn veel Amerikaanse bedrijven economisch gezien gewoon sterk. Dat blijkt ook uit de stijging van het aantal bedrijven dat aandelen inkoopt.

Kort samengevat is Wilson voorzichtig optimistisch over de winstvooruitzichten op de Amerikaanse beurzen. Maar zo makkelijk geld verdienen als in 2007 zit er niet meer in: „Een passieve beleggingsstrategie voor 2008 is niet de juiste weg”, zegt hij. Maar gezien de toegenomen onrust op de beurzen, wordt het steeds lastiger het juiste aandeel op de juiste tijd te kopen én te verkopen.

Als Wilson dan toch een sector moet noemen die de komende maanden interessant kan zijn voor beleggers, noemt hij de financiële instellingen. En dan niet de Europese banken en verzekeraars, maar de Amerikaanse. „Die sector is bombed out (platgebombardeerd, red.) daar verwachten we geen nieuwe tegenvallers meer.”

Het gros (83 procent) van de tot nu toe gemelde subprime-verliezen zijn gedaan door Amerikaanse banken. Europa en Azië kampen niet in dezelfde mate als Amerika met de slechte hypotheekleningen, maar dat het meer dan 17 procent zal zijn, daarover bestaat wel consensus. Daar komt nog wat bij. Het feit dat Citigroup en Merrill Lynch nieuwe bestuursvoorzitters hebben aangesteld is ook een geruststelling voor beleggers. Nieuwe bezems vegen nu eenmaal schoner.

Wilson klinkt overtuigd van de keuzes die Threadneedle voor 2008 maakt. Toch biedt ook hij geen garanties. „Dit wordt een jaar waarin onze keuzes echt getest gaan worden”, aldus Wilson.