‘Agenten Pernis debet aan dood’

Vier agenten van de Rotterdamse politie die vorig jaar juni niet ingrepen, terwijl ze hoorbaar getuige waren van zwaar geweld op een 28-jarige Rotterdammer, worden verdacht van dood door schuld.

De agenten stonden ongeveer een half uur voor de deur van de woning aan de Pastoriedijk in de Rotterdamse wijk Pernis, waar het slachtoffer werd geschopt en geslagen. Zij hoorden hem schreeuwen, maar bleven wachten op assistentie.

Bij aanvang van de rechtszaak, vorig jaar september, bleek uit transcripties van de meldkamer van de Rotterdamse politie dat een buurman de politie via de alarmcentrale informeerde, maar dat er niet meteen werd ingegrepen, ook niet nadat er duidelijk geschreeuw en gekerm vanuit de woning kwam.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bestempelt de betrokken agenten als verdachte van het plegen van dood door schuld of het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer. Het OM komt tot deze conclusies na bestudering van onderzoek door de Rijksrecherche in deze zaak.

Het OM in Amsterdam nam de zaak over van justitie in Rotterdam om elke vorm van twijfel over de onafhankelijkheid over het onderzoek te voorkomen. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie is sindsdien verantwoordelijk voor het Rijksrechercheonderzoek. Hij heeft de zogeheten Rotterdamse ‘driehoek’ (burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie) op de hoogte gesteld van zijn conclusies.

Het slachtoffer, vermoedelijk een sekslijnexploitant, was doelwit van twee verdachten die hem wilden beroven en hem hadden vastgebonden. Het tweetal zou hulp hebben gehad van een vrouw, die de laptop van het slachtoffer gestolen zou hebben.

De buurman die de alarmcentrale belde, wist een nauwkeurige omschrijving te geven van de daaraan voorafgaande vechtpartijen en het harde hulpgeroep door het slachtoffer.

De Rotterdamse politie wacht nader onderzoek af voordat er een besluit valt om de vier agenten te schorsen. Korpsbeheerder en burgemeester Ivo Opstelten (VVD) van Rotterdam wilde gisteren niet reageren op de bevindingen van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Hij wacht de resultaten van dat nader onderzoek af. Opstelten heeft inmiddels wel de gemeenteraad geïnformeerd. Drie verdachten van de moord moeten op 7 en 8 april voor de rechter verschijnen.