Weekboek 8

WeekBoek werkt samen met Dirk Leymans http://papierenman.blogspot.com. De berichten zijn daar in uitgebreide vorm te lezen en op nrc.nl/boekenblog

Zadie Smith hekelt Brits literair prijzensysteem

De Britse schrijfster Zadie Smith heeft een felle aanval gelanceerd op het systeem van literaire sponsorprijzen, zo schrijft The Times. Smith, die zelf bekroond werd voor White Teeth en On Beauty, stelt op een blog dat vooraanstaande Britse literatuurprijzen als de Costa Awards, de Orange Prize for Fiction en de Man Booker Prize ‘slechts in naam over literatuur gaan. In werkelijkheid gaan ze over merkenconsolidatie voor fabrikanten van bier, telefoonbedrijven, koffiemakers en zelfs bedrijven die in diepvriesproducten doen’. De oprispingen van Smith kwamen haar meteen op felle kritiek en verwijten van ‘hypocrisie’ te staan. „Waarom accepteerde ze met plezier geld van sponsors die ze nu aanvalt?” zo vroeg Ion Trewin, organisator van de Booker Prize, zich af. (DL)

Nieuwe roman Grunberg verschijnt bij Lebowski

Dezelfde dag dat uitgeverij Lebowski het bericht de wereld instuurde dat de nieuwe roman van Arnon Grunberg bij die uitgeverij zou verschijnen, werd ook bekend dat er een optie op de filmrechten van Grunbergs prijswinnende roman Tirza is genomen. Details over producenten of verschijningsdata worden nog niet bekendgemaakt. Grunbergs voornaamste uitgever Vic van de Reijt liet naast dit nieuws ook weten dat er geen sprake is van een conflict met Grunberg. „Integendeel. Er lopen nog zes boekcontracten bij Nijgh & van Ditmar. De afspraken rond de roman die Arnon gaat uitgeven bij uitgeverij Lebowski zijn vergelijkbaar met die van de De joodse messias die indertijd bij Vassallucci verscheen. Er was al afgesproken dat Arnon nog een roman zou uitgeven bij de uitgeverij van Oscar van Gelderen.” (TJ)

Vlaanderen legt hand op Antifonarium Tsgrooten

In de Universiteitsbibliotheek in Gent is vorige week bekendgemaakt dat de Vlaamse Gemeenschap het Middelnederlandse manuscript Antifonarium Tsgrooten heeft aangekocht. Dat meldt Deredactie.be. De aankoop werd gedaan in het kader van het topstukkendecreet. Het Antifonarium Tsgrooten (ca. 1522) is een hoogwaardig voorbeeld van Brabantse kunst, gemaakt door Franciscus van Weert in opdracht van Antonius Tsgrooten, een abt van de abdij van Tongerlo. Het is een boek met partituren van gregoriaanse gezangen. De eigenaar, de prinselijke familie De Mérode, zou het Antifonarium Tsgrooten voor 400.000 euro hebben aangeboden aan Belgische culturele instituten , waaronder de Koninklijke Albertinabibliotheek in Brussel. Dat geld is door Bert Anciaux, minister voor Cultuur, Jeugd en Sport, nu toegezegd.(HC)

Nieuw tijdschrift over ‘true crime’ gelanceerd

Uitgeverij Nieuw Amsterdam komt in mei met een nieuw literair tijdschrift over true crime. Het krijgt de titel Koud bloed, zo schrijft Boekblad. De naam verwijst naar In Cold Blood (1966), het boek van Truman Capote.

Het blad, dat vier keer per jaar zal verschijnen, spiegelt zich aan het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras. Het zou zich verzekerd hebben van de medewerking van Nederlandse misdaadverslaggevers als Bart Middelburg, Paul Vugts en John van den Heuvel. Ook oud-politiecommissarissen en rechtpsychologen zorgen voor een bijdrage. In het eerste nummer zal een bijdrage van A.F.Th. van der Heijden staan. (DL)

Eerste ‘Howl’-geluidsopname Ginsberg ontdekt

Beat poet Allen Ginsberg (1926- 1997) debuteerde in 1956 met Howl, het lange lyrische gedicht waarin hij vrienden en verdovende middelen bezong en de Amerikaanse samenleving over de hekel haalde. De allereerste opname van Ginsberg die zijn befaamde gedicht voorleest, werd afgelopen zomer ontdekt in de archieven van Reed College in Portland, Oregon, en is binnenkort online te beluisteren, aldus The Guardian. . (HC)

Oorlogsartikel 16-jarige Brecht opgedoken

In Augsburg is een onbekende tekst van de zeer jonge Bertolt Brecht (1898-1956) ontdekt. Brecht was pas 16 toen hij in 1914 als journalist een kamp bezocht waar Franse krijgsgevangenen opgesloten zaten. Hij publiceerde het verslag van het bezoek op 27 augustus 1914 onder de titel ‘Ah… nous pauvres’ in een lokale krant in Augsburg, de Beierse stad waar hij opgroeide. Brecht ondertekende met ‘Berthold Eugen’, twee van zijn officiële voornamen. (HC)

Website van de week: neerlandistiek.nl.

Het is hip om het literaire tijdschrift als een gepasseerd station te beschouwen. Dat ging 15 jaar geleden met het wetenschappelijke tijdschrift niet anders. Het wetenschappelijke tijdschrift bestaat overigens nog steeds, zowel op papier als op internet en als combinatie van de twee. Neerlandistiek.nl is het eerste serieuze wetenschappelijke tijdschrift voor Nederlandse taal- en letterkunde en voor de Middeleeuwen, de taalkunde. Voor de stand van het onderzoek maakt het allemaal weinig uit of het nu op papier of niet is: het zijn dezelfde deskundigen die dezelfde onderwerpen behandelen als vroeger in De Nieuwe Taalgids. Wel wordt er sneller gereageerd, een mogelijkheid die overigens vooral door taalkundigen wordt benut. Dat het voor de wetenschappers even wennen is, blijkt uit de absurd uitgebreide technische toelichting. (TJ)

M.m.v. Hans Cottyn, Toef Jaeger en Dirk Leyman