Waar zit Germaine nou?

Het doet een beetje denken aan de kwestie-Joran: er is een lijk, er is een per-ongeluk-expres-achtig ongeval en er zijn media die het vonnis al hebben uitgesproken. Maar kreeg Joran nog zelfmoord of de kogel toegewenst na zijn rechtszitting in Range Rover, tasjesdiefdoder Germaine C. verdient volgens de bezoekers van Geenstijl een lintje, een standbeeld en sowieso vrijspraak.

Toch is Germaine C. bang, zegt advocaat Korvinus in de Amsterdamse rechtbank. Doodsbang. Terwijl hij praat, houdt hij af en toe een korte, betekenisvolle pauze. Germaine zwerft al drie jaar van onderduikadres naar onderduikadres. Volgens de advocaat „vreest ze met grote vrezen” allerlei bedreigingen, door De Telegraaf gevoeglijk geïnterpreteerd als „fatwa’s”.

Waarom ook al weer? In januari 2005 doodde ze met haar autobumper een jongen die haar handtasje roofde: Ali el B., de tasjesdief uit Amsterdam-Oost. En dat veroorzaakte rellen, zo vlak na de moord op Theo van Gogh.

Het is dus lekker druk op de Parnassusweg. Op de publieke tribune zit een schoolklas op excursie en een groepje rechtbankpersoneel. Geen fatwaroepers of reljongeren te bekennen, wel fans van de bekende advocaat: zijn eigen stagiaires.

Ze zijn jong, gekleed in nette krijtstreepmantelpakjes, maar dan met studentikoze overblijfselen als gekreukelde jasjes en paarse nagellak. Ze beantwoorden vlijtig vragen over hun held.

Een leerling van het schoolreisje wil vooraan zitten, en tuurt naar beneden, de rechtzaal in. „Waar zit Germaine nou?”, vraagt hij. Maar er zit geen Germaine. Ze is wel met „alle égards” en „niet met een boevenbusje” naar de rechtbank gebracht, maar wacht nu in de kelder of ze voor de rechter moet komen.

Ik had me Germaine altijd voorgesteld als een potige, no-nonsense-mevrouw die niet terugdeinsde om haar aanrander een ‘tikkie’ te geven, type-Verdonk zeg maar. Maar dat beeld schrompelt in het relaas van Korvinus ineen tot een sneu Surinaams kroepoekje dat rillend van angst op rare adressen woont.

We zitten op het puntje van de stoel bij het juridisch getouwtrek. Germaine moet komen, ze moet helemaal niet komen, ze moet onherkenbaar, ze moet achter gesloten deuren. De rechtbank stelt ten slotte een hoofddoekje voor, waarop Korvinus stevig de lessenaar omklemt.

„Ik wraak deze rechtbank”, zegt hij, als de koning in een Shakespeare-drama. Een zucht van bewondering gaat over de tribune.

Olga van Ditzhuijzen

Aaf is tot en met 2 maart met vakantie

    • Olga van Ditzhuijzen