Vrolijk anarchisme

cd rock Los Campesinos: Hold On Now, Youngster... ****-

cd rock

Los Campesinos: Hold On Now, Youngster... ****

Het moet maar eens afgelopen zijn met de verstikkende invloed van rechtlijnige gitaarbands als The Libertines en The Strokes, vindt popgroep Los Campesinos uit Cardiff in Wales.

Indiepop is te veel een formule geworden, een kwestie van de juiste strakke spijkerbroeken en een krampachtig najagen van trends. Waar is de lol in het muziek maken gebleven?

De groepsnaam (‘De boeren’) is al een ironische grap, die in de teksten van debuutalbum Hold On Now, Youngster… wordt tegengesproken met de studentikoze humor die past bij de academische achtergrond van deze zevenpersoonsband.

Centraal bij Los Campesinos staat de vraag- en antwoordzang van zangeres Aleksandra en zanger Gareth (alle bandleden dragen de achternaam Campesinos), die elkaar aanvullen en tegenspreken in brutale observaties over het moderne campusleven en die soms dwars door elkaar heen zingen, zoveel tekst hebben ze.

De muziek is springerig en opgewonden, onvergelijkbaar met elke andere indierockband van nu en hooguit verwant met de prehistorische new wave van The Au Pairs of The B-52’s op hun ruigst.

„Het geluid van muzikaal exces, van te veel glorieuze melodieën die door elkaar heen gespeeld worden”, omschrijven ze het zelf op hun MySpace-pagina.

Beginselverklaring Death to Los Campesinos! opent met een ongepolijste rammelgitaar en struikelt al spoedig over zijn eigen voeten met zanglijnen die alle kanten op springen. Beide kanten van het stereobeeld leveren aparte teksten en zangmelodieën, die na verloop van tijd wonderwel in elkaar passen en tegen de klippen op in aanstekelijke popsongs uitmonden.

Het is die rommeligheid, de nerd-achtige lappen tekst en de plotseling uit het niets opduikende valse viool die deze muziek zo heerlijk afwijkend maken.

Hier staat geen recht vooruit spelend gitaarbandje, maar juist een nadrukkelijk naar een vrolijk soort anarchisme neigend gezelschap dat op cruciale momenten toch met sterke songs als Drop it doe eyes en You! Me! Dancing! op de proppen komt.

Hoe al die doordachte gekkigheid zich naar het podium laat vertalen, valt op 25 februari te controleren als Los Campesinos! in Paradiso spelen.