Vrijwillig misbruikt

Meestal is het kind verliefd bij seksueel misbruik dat op internet begint.

Depressieve en eenzame kinderen zijn het kwetsbaarst.

Jongeren weten dat met vreemden over seks chatten riskant is. Foto AFP Teenager visiting on-line chat room. Jupiterimages

Ouders van tieners die actief zijn op internet hoeven niet bang te zijn dat hun kind afspreekt met een kinderlokker die zich eerst als tiener voordoet en haar vervolgens in real life verkracht en vermoordt. Zoiets komt vrijwel nooit voor.

In de meeste gevallen van seksueel misbruik dat op internet begint, zijn de slachtoffers kinderen die toch al eenzaam of ongelukkig zijn en die een vertrouwensband opbouwen met een meerderjarige die ze op internet ontmoeten, verliefd worden op diegene en seks met hem hebben. Dát is dan ook waar ouders en hulpverleners alert op moeten zijn en waarover tieners zelf eerlijk voorgelicht moeten worden. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in American Psychologist. Ze baseren zich op juridische gegevens over op internet begonnen seksuele misdrijven jegens minderjarigen, en op interviews met jongeren tussen 10 en 17 jaar.

In 2002 werd een 13-jarig Amerikaans meisje tijdens een vrijpartij in een auto op een parkeerplaats ‘per ongeluk’ gewurgd door een 25-jarige Braziliaanse immigrant zonder papieren die ze via internet ontmoet had. Dat soort zeldzame gebeurtenissen hebben veel ouders voor ogen als ze denken aan de risico’s die hun kind op internet loopt. Ze denken graag dat hun kind argeloos in de val trapt van iemand die doet alsof hij zelf een kind is, schrijven de psychologen.

Maar meerderjarige plegers van een seksueel internetmisdrijf doen slechts in vijf procent van de gevallen alsof ze tieners zijn. Ze verzwijgen hun seksuele interesse ook zelden in het eerste contact. Hoeft ook niet. Tieners zijn verre van argeloos – ze weten minstens evenveel over internet als hun ouders en ze zijn erg nieuwsgierig naar seks. Tegelijkertijd zijn de meeste jongeren te streetwise om veel risico te lopen. Een persoonlijk profiel op een website of een openhartig blog hebben is bijvoorbeeld niet gevaarlijk. Persoonlijke gegevens naar onbekenden sturen of met vreemden over seks chatten blijkt riskanter. Jongeren weten dat.

Kwetsbaar zijn vooral tieners die depressief of eenzaam zijn, of al eens eerder slachtoffer waren van misbruik. Die kunnen een relatie met de dader opbouwen die ze zelf, ondanks het verschil in macht en ervaring, als een echte liefdesrelatie beschouwen. Bijna driekwart van de slachtoffers spreekt meerdere keren met de dader af. Zulke relaties beginnen overigens niet alleen op internet: in een kwart van de seksuele misdrijven tegen minderjarigen waarvan aangifte is gedaan bij de politie, is geen sprake van dwang. Naar schatting begint 7 procent daarvan tegenwoordig op internet.

Het lijkt de onderzoekers niet waarschijnlijk dat het internet seksuele misdrijven jegens minderjarigen heeft doen toenemen. In de periode 1990-2005 is het aantal gevallen daarvan in de Verenigde Staten met meer dan 50 procent gedaald, terwijl het internet in diezelfde tijd enorm is gegroeid.

    • Ellen de Bruin